Pandeminin etkisinin yitirmeye başladığı bugünlerde gıda ürünlerine uygulanan fiyat zamları Türkiye genelinde büyük yankı uyandırdı. Artan talep, girdi maliyetlerinin yükselmesi, küresel ısınma ve dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci gibi sebepler, gıda ürünlerine zam olarak yansıdı. Fakat gıda ürünleri sadece buz dağının görünün kısmı oldu. Türkiye’nin ihtiyacının büyük bir kısmının ithalat yapılarak karşılandığı, plastik, sac, çelik, alüminyum ve porselen hammaddelerinde de fiyatlar yüzde 40 ile yüzde 100 arasında arttı.
Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Ramazanpaşa Mahallesi'nde Efe Plastik firmasını işleten İsmail Ekiz ve babası İbrahim Ekiz, Kasım ayından bu yana üreticiler tarafından ürünlere yüzde 100 oranında zam uygulandığını ifade etti. Fiyat artışı nedeniyle vatandaşlardan tepki aldıklarını ve bu artışı "pandemi fırsatçılığı" olarak değerlendiren Ekiz ailesi, zamların neden uygulandığı ile ilgili bir açıklama yapılmadığını belirtti.
"BUNA DUR DENMELİ"
Zamların hammadde üreticisi PETKİM firması tarafından uygulandığını belirten İsmail Ekiz, firma yetkililerinin bu konuda bir açıklama yapmadığını söyledi. Ekiz, "PETKİM tarafından uygulanan zamlardan herkes muzdarip, bizlerde şikayetçiyiz. Böyle artış olmaz. Kasım ayından bu yana 7 kere zam uygulandı. Buna bir dur demek lazım. Daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadık, 9 buçuk liraya aldığımız mal 20 lira oldu. Bazı ürünlerde bu zam yüzde 100'den bile fazla.
Satışlarımızda etkilendi. Plastik ürün dendiğinde sadece poşet akla gelmemeli, bunun içinde kovası, tası, sopası yani her şey akla gelmeli ve malların hepsine zam geldiği anlaşılmalı. Küçük esnafta etkileniyor; paketçiler, poşetçiler, hırdavatçılar hepsi isyan etmiş durumda." diye konuştu.
Bazı ürünlerde zam oranlarının yüzde yüzü geçtiğini, ne toptancıların ne de işletmecilerin fiyat artışları hakkında bir neden bulamadığını belirten Ekiz, "Vatandaşlarda uygulanan zammın bizden kaynaklı olduğunu zannediyor, bize tepki gösteriyor. Toptancılar zamların Çin kaynaklı olduğunu söylüyor, bazısı dolar kaynaklı olduğunu söylüyor, bir kaçı da ülkede petrol çıkmadığı için olduğunu dile getiriyor. Ama işin gerçeği, hiçbir şey değişmedi. Petrol çıkışı sürekli yükseliyor, dolar düşüyor e toptancılar tarafından söylenenlerde zamları bir mantığa oturtamıyor böylelikle.
Dolar düşüyor, zam yapıyorlar; dolar çıkıyor, zam yapıyorlar. E madem bu dolara endeksliyse kur düşünce bu fiyatlarında düşmesi lazım ama aksine fiyat artıyor. Son zam geçen Cuma uygulandı ve baktığımızda tonaj fiyatına 240 dolar fiyat artışı uygulandı.
Vatandaşlarda uygulanan zammın bizden kaynaklı olduğunu zannediyor, bize tepki gösteriyor. Toptancılar zamların Çin kaynaklı olduğunu söylüyor, bazısı dolar kaynaklı olduğunu söylüyor, bir kaçı da ülkede petrol çıkmadığı için olduğunu dile getiriyor. Ama işin gerçeği, hiçbir şey değişmedi. Petrol çıkışı sürekli yükseliyor, dolar düşüyor e toptancılar tarafından söylenenlerde zamları bir mantığa oturtamıyor böylelikle." dedi ve fırsatçı firmaların vatandaşın ahını aldıklarını belirtti.