2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline dönüşen koronavirüs, Türkiye'de de ilk olarak 2020 yılının Mart ayında görüldü. Binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan virüs, ekonomiyi de derinden etkiledi; salgın nedeniyle birçok kısıtlama hayata geçirildi.
Virüs ile mücadelede yeni umut olan aşılama işlemleri ise Türkiye'de 2021 yılının Ocak ayında başladı. Çin menşeili Sinovac ve Almanya menşeili BioNTech aşılarının uygulandığı ülkede bugüne kadar 55 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Vatandaşların risk durumuna göre sınıflandırılarak aşılandığı ülkede uygulanan birçok kısıtlama ise 1 Temmuz itibariyle kaldırıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile "En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus" haritasını kamuoyu ile paylaştı. Aydın bu haritada elde ettiği yüzde 68,9'luk oran ile Türkiye genelinde 8'inci oldu. Haritanın ardından açıklama yapan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, "Bu oranın sağlanmasında emeği olan bütün sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ederim. Sırası gelen herkesi aşı olmaya davet ediyorum. Birlikte başaracağız" dedi.
Öte yandan, kent genelinde bugüne kadar 618 bin 47'si 1. doz, 317 bin 581 adedi ise 2. doz olmak üzere toplamda 996 bin 560 doz aşı yapıldı.
"BÜTÜN ORGANİZASYONUMUZ BİRİNCİ OLMAK İÇİN KURGULANDI"
Aydın'da aşılama çalışmaları ve hayata geçirilmesi projeler hakkında Ajans Aydın muhabirine açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz, kenti 8'incilikten 1'inciliğe taşımayı hedeflediklerini söyledi. Açıkgöz, "Bütün organizasyonumuzu 1. olmak üzerine kurguladık çünkü bunun için altyapımız ve imkanlarımız iyi. Vali beyde bu konuda çok destek veriyor bize, koordinasyonu çok güzel yapıyor" diyerek Vali Aksoy'a teşekkür etti.
Efeler ilçesinde bulunan Atatürk Kent Meydanı'nda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan Mobil Aşı Tırı ile aşılamada büyük bir başarı yakaladıklarını belirten Açıkgöz, bu projeyi kentin batı kanadına da taşımayı planladıklarını söyledi. Açıkgöz, "Kuşadası ve Didim'de lokasyonlar belirlemeye çalışıyoruz, buralarda daha fazla aşılama yapabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.
PROJELER ARTARAK DEVAM EDECEK
1'inci olma yolunda emin adımlarla ilerlendiğini, birçok yeni projeyi hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Açıkgöz, "Mesai saatleri dışında insanların yoğun şekilde bulunduğu alanlarda aşılama yapmak istiyoruz." sözleriyle Aydınlıların akşam saatlerinde yoğun olarak bulunduğu bölgelerde, mobil aşı ekiplerinin de yardımı ile, henüz aşı olmamış vatandaşları aşılamayı hedeflediklerini belirtti. Açıkgöz sözlerine şöyle devam etti;
"Konser ve festival gibi toplu organizasyonlarda İl Sağlık Müdürlüğü olarak yer almak, etkinliklerin son bulması ile birlikte isteyen vatandaşları aşılamak istiyoruz. Aşılamada Türkiye'nin en iyisi olmayı hedefledik; bunun için, ilimizin coğrafi ve turizm şartlarını göz önünde bulundurarak, çabalıyoruz. Birçok yeni projemiz var, bunlar önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek."