Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Köprülü Veysipaşa Mahallesi’nde hizmet veren Fehmi Keskin (38) bir çok kitapseverin uğrak noktası haline geldi. Aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Kesin, AJANS AYDIN’ın sorularını yanıtladı.
Neden sahaf dükkanı açtınız
Benim eskiden kitap kafem vardı. Ama tam olarak istediğim bu tarz bir şey değildi. Sahaf açmak aklımın hep bir köşesinde duruyordu. Yaklaşık 3 yıl önce burayı açtım. Buna erken emeklilik de diyebiliriz.
Dükkanı açtıktan sonra kitapları nasıl temin ettiniz
Kendi kütüphanemden yaklaşık dört bin kitap getirerek açtım burayı. Daha sonra okuyucularımızdan gelen kitaplarla sayımız arttı.
Kitaplara olan ilginiz nereden geliyor
Annemden geliyor. Annem ortaokulda okulu bıraktı, ama okumayı çok sever. Bana da o sevdirdi.
Yatırım olarak düşündüğünüzde, sahaf dükkanı açmak mantıklı geldi mi
Hayır ben buradan kar amacı gütmüyorum. Dükkan kendi kendine yetecek maddi gelir elde sağlıyor.
Aydın’da sizden başka sahaf var mı
Benden başka sahaf yok. Çünkü yeni kitap satan bazı kitap evleri de ekinci el kitap alıyor Ama çoğunlukla test kitabı alıyorlar. Bu nedenle tek sahaf benim.
İnsanların ilgisi nasıl, ekonomik bakış açıları olumlu mu
Burayı ilk açtığımda çok fazla bir ilgi yoktu. Ancak şimdi çok güzel bir noktaya geldik. Bu dükkandan kitap alanların çoğu ekonomik şartları uygun olduğu için tercih ediyorlar. Ancak kitapların gerçek değerlerini bilen müşterilerimizde var.
Sahaflık kültürü hakkında ne söylersiniz
Sahaf’ın kelime anlamı ; Ölülerin kitaplarını alıp dirilere satan kişidir. Sahaflık kültürü bundan 15 sene öncesine kadar aktif bir kültürdü. Şuanda ise sahafların büyük bir çoğunluğu test kitabı işine girdi, çünkü maddi getiri günümüzde çok önemli bir nokta. Sahaflık tamamıyla ikinci el kitap alıp satmak değildir. Asıl mesele o kitapların değerini bilmektir. Okuma, araştırma ve eski basım kitaplar artık insanların ilgisini çekmiyor. Bunun sebebinin teknolojinin gelişmesi olarak görüyorum.
Sahaflığın biraz da koleksiyonculuk olduğunu söyleyebilirmiyiz
Evet. Aslında öylede denebilir. Sahaflarda bazen çok değerli eserleri bulamazsınız. Çünkü sahaflar ellerine geçen bu değerli eserleri kendileri için ayırırlar. O eserlere paha biçemezler.
Okuduğunuz ilk kitabı hatırlıyormusunuz
Evet ilk bilinçli olarak okuduğum kitap Komünist Manifesto oldu. Bu kitabı okuduğumda 13 yaşındaydım. Kitap okuma alışkanlığım ise yüzüklerin efendisi üçlemesiyle başladı.
Ayda ortalama kaç kitap okuyorsunuz
Günde genelde bir kitap okurum. Okuduğum kitapların konusuna göre üzerinde dururum. Ayda minimum 35 kitap diyebiliriz. Yılda toplamda 400-450 kitap okuyorum.
Gençlere bir mesajınız var mı
Sadece sosyal medyada kitap paylaşmasınlar. Demek istediğim şu aslında, büyük bir kitapçıdan kitap alıp marka bir kafede oturup fotoğraf çektikten sonra o kitabı rafa kaldırmasınlar, okusunlar. Eğer gerçekten insanlarla bir şeyi paylaşmak istiyorlarsa bilgiyi paylaşsınlar.