Türkiye'nin hamsi ihtiyacı, Karadeniz'de devam eden kısmi yasağın da etkisiyle Egeli balıkçılar tarafından karşılanıyor.
İlk olarak 8 Ocak'ta başlayan, Tarım ve Orman Bakanlığının son kararıyla Karadeniz'de kısmi olarak durdurulan ticari amaçlı hamsi avcılığı süresinin 7 Şubat'a kadar uzatılması Ege Denizi'ndeki hareketliliği artırdı. Ege Denizi'nden avlanan hamsiler tüm Türkiye'ye gönderilmeye başlandı.
Ocak ayıyla birlikte bölge genelinde düşen hava sıcaklıkları ve etkili olmaya başlayan fırtınalı hava ise balıkçıları adeta tam kalbinden vurdu. Havaların rüzgarlı olması nedeniyle son günlerde avlanmada düşüş yaşandı, Kuşadası Liman Başkanlığı hava muhalefeti nedeniyle zaman zaman balık avlanmasını yasaklamak zorunda kaldı.
"FİYATLAR UÇTU GİTTİ"
Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan balık halinde balıkçılık yapan Yusuf Turgut, fiyatların son dönemlerde hızla yükselişe geçtiğini söyledi. Soğuk havaların zamlanmaya neden olduğuna dikkat çeken Turgut, çipura ve levrek gibi büyük deniz balıklarının yüzde 40'a varan oranlarda fiyat artışına uğradığını ifade etti. Turgut, "Soğuklarla beraber fiyatlar çıktı maalesef. Yağışlarla pek alakası yok aslında bunun, genel olarak şu anda Karadeniz’de hamsi avlamanın yasaklanmış olması ile alakalı. Karadeniz’de ki yasaktan sonra Ege’den avlanan hamsi değere bindi, fiyatı da tırmandı. 20 gün öncesine kadar 15 liraya sattığımız hamsi ve sardalya 25 lira oldu. Büyük balıklarda ise fiyatlar zaten uçtu, gitti. Denizden çipura çıkmıyor mesela, fiyatı da 120 liraya tırmandı. Bu büyük balık darlığı tabii soğuklardan kaynaklanıyor. Tavuk balığı, barbun, alamutra, kalamar ve karides benzeri balıklar ise yüzde 40, yüzde 50 oranında zamlandı." diye konuştu.
"FAKİR DOSTU HAMSİ"
Balık fiyatlarının kırmızı eti geçtiğini söyleyen Turgut, deniz ürünlerinin artık lüks tüketim haline geldiğini söyledi. Vatandaşların alım gücünde de düşüş yaşandığını belirten Turgut, "Satışlarımız tabii ki düştü. Balık fiyatı kırmızı eti çoktan geçti, ortada bir yarış kalmadı. Hamsi gibi fakirin dostu bir balığı kıyas etmiyoruz tabii ki de ama kıymanın kilosu şu anda 50 lira, büyük balık artık lüks oldu. Buna bağlı olarakta yüzde 30, 40 gibi bir oranda alım gücü düştü. Bundan 2 ay önce, 3 ay önce günde 5 kasa çipura satarken artık 3 kasa satıyoruz. Buna da şükür tabii ama dediğim gibi hamsi ve sardalya olmasa vatandaş balık yiyemeyecek." dedi.
"BUNA DA ŞÜKÜR"
Hava muhalefeti nedeniyle avlanmanın zaman zaman aksadığını fakat her şeyden önce can güvenliğinin geldiğini belirten Turgut, fiyatlarda yakın zamanda düşüş yaşanmasını beklediklerini söyledi. Pandeminin her esnaf gibi kendilerini de etkilediğini ifade eden Turgut, "Bizde akmasa da damlıyor, çok şükür ama kepenk kapatan arkadaşlarımız oldu. Her geçen gün bir arkadaşımızın daha kötü haberini alıyoruz." diyerek Aydınlı vatandaşlardan kurallara uymalarını rica etti.