Hepimiz, akıllı telefonlarla uyumanın sağlığa olan olumsuz etkilerinin farkındayız. Ancak tüm bu negatif etkileri göz ardı ederek uyumadan önce yatağımızın başucuna koymaya da devam ediyoruz. Belki de artık teknolojik cihazlarla ilgili bu gibi konulara daha çok dikkat çekmek için telefonların başka bir olumsuz özelliğini daha ön plana çıkarmak gerekiyor.
Akıllı cep telefonları hayatımızı kolaylaştırmaya devam etse de, devamlı bir manyetik alanın kapsamı altında olmak insan sağlığı için olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra; akıllı cep telefonlarını yataklarının yanında şarj ederken uyuyan veya uyuya kalan kullanıcılar büyük bir risk altında kalıyor. Bu gibi bir durumda telefon şarj etme sırasında akıllı cihazdaki ısının dağılması önlenmiş oluyor ve bunu engelleyecek bir alanda olmadığı için telefon oldukça sıcak hale geliyor. Bu nedenle de telefon şarj ederken yastığın ya da yatağın yanma ihtimali ortaya çıkıyor. Tüm bu riskler nedeni ile ebeveynlerin kendilerinin ve çocuklarının mobil cihazlarını nerede şarj ettiklerine dikkat etmeleri gerekiyor.
TELEFON YANINDA UYUMAK ZARARLI MI?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanana göre; sadece cep telefonu değil genel olarak elektronik aletlerin vücudumuz için kötü olduğunu ve kanser gelişimi olasılığını arttırdığını belirtilmektedir.Avusturalya'da düzenlenen bir bilimsel araştırmada telefonla uyumak ve akıllı telefonu sürekli kullanmanın erkeklerde kısırlık ve sperm kalitesinde düşüşe neden olduğunu ortaya koymuştur. Cep telefonlarının sürekli kullanımı hem erkek hem kadında eş olarak stres düzeyinin artmasına sebep olmaktadır.
Cep telefonunuzu alarm kurduğunuz için yanınızdan ayırmak istemiyor olabilirsiniz. Fakat uyanmak için illa ki radyasyon yayan cep telefonunuza ihtiyacınız yok. Bunun yerine normal bir çalar saat tercih edebilirsiniz. Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir.
BAŞUCUNDA TELEFONLA UYUMANIN ZARARLARI
Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.