CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da faaliyet gösteren MB Holdinge ait jeotermal tesisindeki sondaj kuyusunda yaşanan patlamayla ilgili konuştu. Bülbül, jeotermal suyunun içerisinde bulunması muhtemel bakır, çinko, arsenik, civa gibi daha bir çok çevreye ve insan sağlığına zararlı maddelerin doğaya karıştığını ve suyun bölgede bulunan yerleşim yeri ve tarım alanlarının içinden geçtiğini belirtti. Bu durumun uzun yıllar boyu insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinin olacağını belirten Bülbül şunları söyledi:
“JES’lerle ilgili denetimlerin ne sıklıkla yapıldığına dair daha önce vermiş olduğum soru önergelerine ‘aylık ya da üç aylık periyodlar’ şeklinde yanıt verilmiş ise de yaşanan bu patlama her firmanın bu periyodlarla denetime tabi olmadığını açıkça göstermiştir. JES’lerin insan sağlığına ve çevreye olan olumsuz etkileri herkes tarafından bilinirken hükümetin JES’leri adeta teşvik etmesi, ruhsat sahibi firmaları gerekli ölçüde denetlememesi, firmaların yönetmelik dışı uygulamalarına gerekli yaptırımları uygulamaması bu faciaların önünü açmıştır. Mevcut olayda firma yetkilileri kadar siyasi iktidar da sorumludur.’’
PATLAMAYI BAKANA SORDU
Bülbül konu hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e de soru önergesi verdi. Önergede şu sorular yer aldı:
- Patlamanın meydana geldiği jeotermal tesisinin ruhsatı hangi tarihte ve hangi şirket ismine verilmiştir? Yaşanan bu olaydan sonra şirketin ruhsatı iptal edilecek midir?
- Santralde kullanılan su kaç metre derinden çıkarılmaktadır? Çıkarılan suların reenjeksiyonu kaç metre derine yapılmaktadır?
- Jeotermal tesisin denetimi en son ne zaman yapılmıştır? Denetim raporunun sonucu ne olmuştur?
- Santralin faaliyetleri yürütülebilmesi için gerekli olan ÇED raporu var mıdır? Daha önce almış olduğu ÇED raporu iptal edilmiş midir?
- Patlamanın çevreye verdiği zararla ilgili inceleme yapılacak mıdır?
- Santralin yakınlarında yerleşim yeri bulunmakta ve patlama sonucu havaya karışan buharda bulunan karbondioksit, metan gazı, hidrojen sülfür gibi zararlı maddeler nedeniyle burada yaşayan vatandaşların sağlık problemleri yaşayabileceği belirtilmektedir. Ayrıca santralden akan suyun içme suyu ve sulama suyuna karışacağı endişesi de vardır. Bu konuda nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?
- Meydana gelen bu patlamanın sonuçlarını da göz önüne alarak Aydın’da faaliyet gösteren diğer JES’leri daha fazla çevre katliamına yol açmadan kapatmayı düşünüyor musunuz?
- Tesisin sahibi olan holding başka hangi iş alanlarda faaliyet göstermektedir? Faaliyetini sürdürdüğü tesis ve işletmelerde iş güvenliğini tehlikeye sokan olaylar yaşanmış mıdır?