1 yıldan uzun süredir Türkiye üzerinde etkisini sürdüren koronavirüs nedeniyle on binlerce esnaf aylarca kepenk indirdi. Milyonlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan pandemi sürecinde zincir marketlerde uygulanan fahiş fiyat artışı ve zamlar Türkiye gündemini uzun süre meşgul etti. Fiyat artışını “piyasa kurnazlığı” olarak yorumlayan tüketicilerin sesini duyan hükümet, 7 Mayıs Cuma gününden (bugün) itibaren marketlerde birçok ürünün satışını yasakladı. Karar, vatandaşlar ve esnaf tarafından memnuniyetle karşılandı.
“VATANDAŞ ARTIK ET ALAMIYOR”
Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Ramazan Paşa Mahallesi’nde uzun yılardır kasaplık yapan Mahmut Arslan, vatandaşların kapanma sürecinde fiyatlara rağmen marketleri tercih etmek zorunda kalabildiğini belirtti. Arslan, “Süpermarketler bizim fiyatlarımızdan yüzde 70, yüzde 80 daha fazla. Buna rağmen bu mağazalar bizi etkiliyor, bu bir gerçek. Etkilemiyor dersek yalan söylemiş oluruz. Biz burada ciğeri 45 liraya satıyoruz, süper markette 69 lira. İnsanlarımız evlerine yakın olduğu için, kısıtlamalardan dolayı da marketlere yürüyerek gitmek zorunda oldukları için tercih ediyorlar." dedi.
Süpermarketlerde gerçekleştirilen denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini de söyleyen Arslan, “Yaptırımların yeterli olduğunu düşünüyorum. Dediğimiz gibi, insanlar bu dönemde araçla bir yere gidip gelemediği için, sonuçta insanların da ihtiyacı olduğu için, alması gerektiği için bu işletmeler tercih ediliyor. Ama bir gerçek var, süper marketler çok iyi denetlenmeli. Ciddi fiyat farkları var. Pazarda 5 lira olan domates markette 11 lira. Bunun olmaması lazım, eğer ki insanlar kapanma sürecinde bu mağazalara gidiyorsa devletimizde bu konuda adımlar atmalı.” diye konuştu.
“YÜZDE 70 ZAM”
Pandemi sürecinde satışların düştüğünü belirten Arslan, et fiyatlarına uygulanan zamların yüzde 70’e vardığını, vatandaşların alım gücünün ise buna paralel olarak düştüğünü söyledi. Arslan, “Son 6 ay demeyelim de biraz daha kapsamlı pandemi başladıktan sonra yüzde 60-70 zam geldi. Bir yıldan beri ciddi zam var. Daha önceden hiç bu kadar zam gelmiyordu. Mesela bizim 600’e takım sakatat aldığımız oluyordu, 640-650 oluyordu, 1 yıl içerisinde bu fiyat 950-1000 lira arasına çıkmış oldu. Ama satış olarak da biz o kadar üzerine koymadık, koyamadık. Giderler masraflar da haliyle arttığı için hiçbir şey yapamıyoruz şu anda. Bu şekilde yürütüyoruz.
Vatandaş ilk kısıtlama zamanı pandemi başlayınca 1 kilo değil 5 kilo alırdı. Ama şimdi vatandaş geliyor yarım kilo alıyor. Çünkü bu işin sonunun olmadığını görüyor. Vatandaşlar artık yüklü alışveriş yapamıyorlar, halbuki ilk kapanma zamanında 30 kilo kıyma alan dahi oldu. Fakat vatandaş artık 30 kilo kıyma alamaz, alamıyor da; bunu çevremizdeki vatandaşlardan da biliyoruz. Tüm dünyayı saran bir hastalık var, bunun ekonomimize yansıması da ortada.” İfadelerini kullandı.