Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ve Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere geçtiğimiz gün Aydın'a geldi. Heyete, CHP Aydın İl Örgütü Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra bazı ziyaretlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da eşlik etti.
Heyetin Efeler'de gerçekleştirdiği ilk ziyareti Aydın Şoförler Odası'na (ASOF) oldu. Burada toplu taşıma esnafından temsilciler ve ASOF Başkanı Semih Özmeriç ile bir araya gelen heyet, gündemi değerlendirdi. Toplu taşıma esnafının sıkıntıları ve taleplerini dinleyen heyet, 3 Haziran'da Aydın'a gelecek olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kendileriyle bir araya geleceği sözünü verdi.
Öte yandan Başkan Özmeriç, toplu taşıma esnafının taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde değerlendirilmek üzere CHP'li milletvekillerine iletti. 8 maddelik listede şu talepler yer aldı;
1- Ücretsiz taşıma yapan özel halk otobüslerinin taşımak zorunda olduğu ücretsiz yolcularım, kurallarının belirlenmesi zorunludur. Aksi takdirde sınırsız olan ücretsiz biniş hakkı esnafı iflasa sürüklemektedir
2- Taşımacılık artık bugün herkesin kabul edeceği üzere bir kamu hizmetidir. Bizlerin yolcu taşımacılığı yapan esnaflar olarak desteklenmesi en doğal hakkıdır. Araçlarımızı satın alırken ödenen, KDV ve ÖTV bizlerin araçlarını yenilememizin önünde en büyük engeldir. Bu yüzden bizler KDV ve OTV den muaf olmalıyız.
3- Ticari Taksiler için daha önce uygulanmış olan OTV muafiyeti sürekli hale gelmeli. Hiç değilse 7 yılda bir araç değiştirme imkanı tanımalıdır. 4-Okul servis araçları yönetmeliğinde araç Pandemi yaşı 12 olarak belirlenmiştir. dolayısıyla bu esnaf araç değiştirmek durumunda değildir. Bunun pandeminin ekonomik etkileri geçinceye kadar araçlarda yaş şartı aranmamalıdır.
5- Okul servis aracı yönetmeliğinde rehber personelin lise mezunu olma şartı aranmaktadır. Halbuki servis işletmeciliği bir aile işletmesidir. (çoğunlukta) yani servis şoförü ve rehber personel genellikle karı kocadır. Ancak çoğumuzun eşleri ilkokul mezunudur. Bu sebeple maliyet artmaktadır. Zaten bir araç iki personele bakmaz. Bu yüzden meslek içi eğitim verilerek lise muzunu olma şartı kaldırılmalıdır..
6- Büyükşehir Belediyesi kanununda, belediye sınırları Büyükşehir Belediyelerinin mülki sınırlarını kapsamaktadır ve mülki sınırlarının kapsadığı alanı şehir içi olarak tarif etmektedir. Bu kavram nedeniyle ilçeler mahalleler arasında yolcu taşımacılığı yapan araçlarda şehir içi taşımacılık statüsünde değerlendirilmekte ve sanki şehir merkezlerinde yani insanların yoğun olduğu yerlerde yolcu taşımacılığı yapılıyormuş gibi engelli erişimine uygun olması istenmektedir. Halbuki ne fiziki şartlar ne de şehir içindeki şartlar, nüfus yoğunluğu fazla olmadığı için buralara hizmet veren araçlar engeli erişimine uygundur. Hal böyle olunca çıkartılmış olan yönetmeliğin uygulanması mümkün olmamaktadır. Halbuki yönetmelik ayakta yolcu taşıma izni olan otobüs cinsindeki araçlar olarak tadil edilse sorun çözülecektir.
7- Servis araçlarında koltuk sensörü uygulaması gerçekçi değildir. Bu uygulamanın iptal edilmesi gerekmektedir.
8- Pandemi döneminde servis araçları, minibüsler, özel halk otobüsleri ve taksiler zararına çalışmıştır ve vergi, SGK, BAĞKUR motorlu taşıtlar vergileri, sigortaları, belediyelere karşı ödemek zorunda oldukları harç. ruhsat ücreti, yol kullanım ve otogar ücretleri tahakkuk etmiştir. Bu hakkaniyetli değildir ve tümünün iptal edilmesi gerekir.