Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay’ın da izlediği söyleşide Saymaz, Türkiye’de tarikatların tarihsel süreç içerisinde devlet içindeki etkisini anlattı. Saymaz, son kitabı “Şehvetiye Tarikatı”ndan verdiği ilginç örneklerle hınca hınç dolu salonda büyük bir ilgiyle dinlendi.
Şükran Güngör – Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu’ndaki söyleşide konuklara hitap eden Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, toplantıya büyük ilgi gösteren Efeler halkına teşekkür etti. Gelenekselleşecek toplantılarda ülkedeki sanat, edebiyat, siyaset ve bilim dünyasından konuklar ağırlayacaklarını belirten Atay, şunları söyledi:
“Seçimlerde de bir söz vermiştik; her ay bir konuğumuz olacak diye. Tabi insan yaşamında ilkler çok önemlidir. Bugün bizim de bu ilk söyleşiyi yaptığımız gün. Nasıl birisi olsun diye düşündük. Öncelikle; demokrasinin tüm kurum ve kurallarını benimsemiş yiğit birisi olmasını istedik. İkincisi korkusuz biri olmasını istedik. Kuvvetler ayrılığına inanan birisi olmasını istedik. Ve adaletin bu ülkede gerçekleşmesi için varını gücünü her zaman her yerde her platformda haykırabilecek birisi olmasını istedik bu yüzden İsmail Saymaz’ı getirdik.”
“HESAP VERMEMEKTEN GÜÇ ALIYORLAR”
Daha sonra konuklara hitap eden Gazeteci- Yazar İsmail Saymaz, Türkiye’de 30 ana gruba bağlı 400 tarikat ve cemaat faaliyet gösterdiğinin tahmin edildiğini bunların üye ve militan sayasının ise 1 milyon olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Saymaz, bu grupların 4 milyon insanı etki alanına aldığı iddialarına da değinirken, ülkede son yıllarda bazı çarpık ilişkilerin yaşandığı tarikatlardan örnekler verdi. Saymaz şunları söyledi:
“Bu tarikatlar denetlenmek zorundadır. Güçlerini denetlenmemekten, hesap vermemekten, herhangi bir soruya cevap vermemekten alıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik, sosyal hukuk devleti olmanın gereğini yaparak, bunların ne kadar malı, mülkü, parası olduğunu, faaliyet alanlarını bilmek, sınırlamak ve kontrol etmek zorundadır.”
Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz, yeni kitabı ‘Şehvetiye Tarikatı’nda yazdıklarından örnekler verdi. Saymaz, Türkiye’nin tarikatları denetlememesi halinde tarikatların ülkeyi denetim altına alınacağı tehlikesine dikkat çekti şöyle devam etti:
“Bu kitabı yazarken, bu kitabın muhataplarından biri olarak da bugün o işlevini ve kimliğini yitirmiş olan laik Türkiye Cumhuriyeti'ne seslenmek için bu kitabı yazdım. Tarikatlar sahtesine, gerçeğine, aslına merdiven altına bakılmadan denetlenmek zorundadırlar. Kamu alanları tarikatların istismar edeceği, mürit devşirebileceği alanlar olmaktan çıkarılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin özgür insanları, tarikat mensuplarının gözlerini kapayıp, bir karanlık belirsizliğe kendilerini teslim ettiği o karanlığa teslim edilemez. "
Söyleşi sonunda Baykan Atay İsmail Saymaz’a çiçek verdi, teşekkür etti. Yazar Saymaz daha sonra kitaplarını imzaladı.