Gelişen Teknoloji her alanda rekabeti arttırdı. Her gün yapılan onlarca lansman bu yarışın en büyük vitrini haline geldi. Dünyadaki robot üreticileri de kendi aralarında inanılmaz bir yarış sürdürüyor. Gelecek 10 yıl içerisinde özellikle hizmet sektörünü etkisi altına alması öngörülen robot sektörü, Dünya üzerinde gelişimi merakla izlenen sektörlerden biri haline geldi. Mars yüzeyinde araştırmalar için kullanılan Curiosty, ileri düzey teknolojiye sahip yapay zekâ robotu iCub, şimdiye kadar yapılmış en insansı robot Sophia robot sektörünün liderleri arasında. Öyleki İnsansı Robot Sophia Suudi Arabistan’dan aldığı vatandaşlıkla, dünya üzerinde Vatandaşlık alan ilk robot ünvanına sahip oldu. Bu gelişmeler ışığında ABD menşeili Boston Dynamics Şirketi dikkatleri üzerine çekiyor. Atlas ve BigDog modellerinin çeviklik ve üstün denge kabiliyeti dikkat çekiyor. Özellikle Atlas modelinin amuda kalkma, takla atma, havada 360 derce dönebilme özelliklerinin yanı sıra yüksek ağırlıkları kaldırabilmesi onu diğer modelleri önüne geçiren özellikler arasında. BigDog modeli ise dışardan yapılan tüm müdahalelere rağmen dengesini sağlayabilmesi özelliği ile öne çıkıyor.
Atlas robotunu detaylı olarak incelememiz gerekirse; 180 cm’lik boyu ve 150 kg ağırlığıyla günümüzün “En atletik robot” ünvanına sahip ayrıca engelli parkurlarda göstermiş olduğu performans onu zirvedeki yerini garantiliyor. Baş bölümünde bulunan lazer telemetreler ve stereo kameralar sayesinde etrafını 3 boyutlu olarak algılayabilen Atlas, vücudunda bulunan 26 hidrolik mekanizma ve 46 eklem sayesinde verilen görevi layıkıyla yerine getiriyor. İnsan vücuduna en yakın yapıya sahip olan Atlas gelecekte farklı amaçlar için kullanılması bekleniyor. Uydu ve radardan tanımlama sitemi bulunan Atlas, her türlü koşulda yaşayabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Acil durumlar da ve afet halinde askeri birliklerin gidemeyeceği yerlerde kullanılacağı açıklandı. Ancak projenin DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) tarafından fonlanması başka ihtimalleri de akıllara getiriyor. Amerikan efsanesi RoboCop filmini akla getiren bu durum başta birçok Amerikan vatandaşı olmak üzere dünyada da birçok kesimde tedirginlik yarattı.” Tüfek icad oldu, mertlik bozuldu.” Diyen atalarımız ilerleyen yıllarda savaş meydanlarının robotlara kalacağı ihtimalini bilse kim bilir ne derdi.
Sonuç olarak başta Atlas, Sophia ve BigDog gibi robotlar olmak üzere gelişen bu robot teknolojisi insanlığı farklı bir boyuta taşısa da geleceğimize kuşkuyla bakmamıza sebep oluyor. Robot üreticilerinin verimimiliği arttırmak ,dezavantajlı insanların gündelik hayata daha iyi entegre olabilmesini sağlayacak alanlara yönelmesi insanlığımız adına dair daha yararlı olacaktır. Zira etik değerlere bağlı kalınmazsa robotların sahada ve diğer birçok alanda, mutfakta olduğu kadar masum olmayacağı kesin.