Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan COVID-19 virüsü, Türkiye'de de ilk olarak 10 Mart 2020 tarihinde görüldü. İlk vakanın görülmesinin ardından salgının önüne geçmek için hızla hayata geçirilen kısıtlama ve önlemler kapsamında ülke genelinde eğitim veren üniversiteler uzaktan eğitim sistemine geçti.
Uzaktan eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte şehir dışında okuyan üniversite öğrencileri memleketlerine döndü. Üniversitelilerin şehirleri terk etmesinin ardından öğrenci yurt ve apartları boşaldı, bu gibi işletmelerin gelir kaynağı olan yurt ücretleri bir anda kesildi.
Aydın'da 300 erkek ve kız üniversite öğrencisine yurt hizmeti sunan Fatih Ertan, salgın sürecinin kendileri için zorlu geçtiğini dile getirdi. 16 Mart tarihinden itibaren yurtlarının hızla boşaldığını ve bir anda işlerinin kesildiğini dile getiren Ertan, gelirleri bitse dahi giderlerinin hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Devletinde yurt işletmecilerine herhangi bir destek sunmadığını söyleyen Ertan, "16 Mart tarihinde pandemi önlemleri hayata geçirildi, üniversiteler uzaktan eğitime geçti, bizler de ona istinaden Valilik kararı ile kapatıldık. Öğrencilerimiz gitti, bu durumdan dolayı yurtlarımız kapalı yani. Kız öğrenci, erkek öğrenci farketmeksizin Milli Eğitim'e bağlı bütün yurtlar kapalı şu anda.
Bu süreç nasıl geçti diye soracak olursan tabii ki de kötü derim. Gelirler bitti, masraflar devam etti. Kötü bir dönem geçirdik, bizim için çok berbat oldu. Sağolsun devletinde hiçbir desteği yok bizlere, yurt olarak adımız bile anılmadı hatta. Sanki yokmuşuz gibi davranıldı bizlere, bu da bizi üzdü." diye konuştu.
"DÖNSELER BİLE ÇOK VERİMLİ OLMAZ"
Pandemi döneminin uzamasıyla birlikte öğrencilerinde oluşan durumda mağdur olduğunu dile getiren Ertan, üniversitelilerin durumuna üzüldüğünü söyledi. Ertan, "Bu sene içinde artık düşünmüyorum. Ümitlerimiz vardı, ikinci dönem açılacağına dair ama artık yok. Seneye açılsa dahi eskisi gibi olacağını düşünmüyorum. Yok dijital yok teknoloji derken öğrencileri çok kalabalık ortamda tutmak istemiyorlar. Hiçbir şey eskisi gibi olmaz artık. Maalesef insanların sağlığı da öğrencilerin durumu da kötü. Şu an öğrenciler için çok kayıp bir durum. Zaten eğitim çok kötü bir durumdaydı bizim ülkemizde, birde bu üzerine krema oldu." dedi.
Aydın'da bir çok öğrenci yurdunun günlük apart veya ev sistemine geçmesinin arkasında başka nedenler olduğu söyleyen Ertan, işletmecilerin ekmek teknelerini döndürebilmek için bu gibi yollara mecbur kaldıklarını ifade etti. Bu sisteme dönen işletmelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ertan, "Bu sisteme dönen işletmelerde uygun kalma alanı yok çünkü günlük kiralanan yerler hep farklı amaçla çalışan yerler. O işi yapanlarda başkaları, biz onlarla ilgilenmiyoruz.
Ben de bu sisteme dönmeyi düşündüm fakat ben o işi yapamam, o iş bambaşka bir iş." ifadelerini kullandı.
"ÜMİDİMİZ EN KISA ZAMANDA BİTMESİ"
Pandemi döneminin bitmesini dört gözle beklediklerini fakat kafalarında kurdukları planların salgının seyri ile birlikte bir bir suya düştüğünü belirten Ertan, "Biz Mart’tan sonra açılmasını hep ümitle bekledik. En son ümidimiz Şubat’taydı, o da bitti. Ben şu şekilde düşünüyordum; Kasım veya Aralık ayında vaka sayısı inişe geçerse, Şubat’ta açılma olasılığı olur diyordum. Sonra Aralık’ta tavan yaptı, benim düşündüğüm durumda hiç olmadı." dedi ve ekledi, "Beklemekten başka çaremiz yok. Maddi ve manevi olarak çok zarar içindeyiz o bir açık. Kepenk kapatan arkadaşlarımız, devreden arkadaşlarımız oldu fakat bekleyen arkadaşlarımızda var .Bizimde sonumuz belli değil. Tehlikeli bir durum var şu anda. Dileğimiz inşallah her şey iyi olur, öğrencilerimiz gelir, bizde düzgün bir şekilde işimize devam ederiz,"
GELİR BİTTİ DE GİDER BİTMEDİ
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Türkiye genelinde eğitim veren üniversiteler 16 Mart tarihinden itibaren uzaktan eğitim sistemine geçti. Üniversitelerin yeni sistemiyle beraber öğrenci yurtları boşaldı, kepenkler indirildi.