Gençler kitap okumuyor!

Aydın’da kitap okuma oranının eskiye oranla daha düşük olduğunu söyleyen sahaf Fehmi Keskin, konu hakkında Ajans Aydın Gazetesine konuştu.

Covid-19 salgını sürecinde teknoloji bağımlılığı daha fazla artarken, salgın öncesi  4 saat olan teknoloji kullanımları salgın sonrası 8 saati aştı. Bu durumun kitap okuma oranını çok etkilediğini söyleyen sahaf Fehmi Keskin, Ajans Aydın Gazetesine konuştu. 

“KİTAPLARLA DAHA ÇOK ZAMAN GEÇİRME İMKÂNI BULDUM”

Daha önce kafe işlettiğini belirten Fehmi Keskin, “40 yaşındayım Aydın’da yıllardır esnaflık yapıyorum. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji bölümünde doktora yapıyorum. Aydın’da uzun süredir sahaflık mesleğini yapıyorum. 5 sene oldu bu sahaf dükkanı açalı. Beş sene önce bir kitap kafem vardı. Kafe işlerinden vazgeçtim. Sadece kitaplara yoğunluk gösteriyorum. Kitaplarla daha çok vakit geçirme imkânı buluyorum böyle. En güzel yanı ise bu oluyor benim için. Çünkü kafenin gecesi gündüzü olmuyor en azından burada istediğim zaman gelip istediğim zaman gidiyorum.

“AYDIN’DA TEK SAHAF OLDUĞUM İÇİN ÜZGÜNÜM” 

Benim tam olarak konseptim sahaf konsepti. Aydın’da tek sahaf olmak çok kötü bir duygu. Keşke etrafımda on tane daha, 20 tane daha bu işle ilgilenen olsaydı. Aydın devamlı hareketli olan bir şehir değil. Sekiz ayı hareketli geçen, dört ayı durgun geçen bir şehir. O dört ayın açığını sekiz aylık gelirden kapatıyorlar. Bir sahaf böyle bir kazanç elde edemeyeceğinden bu işi yapmak biraz daha zorlaşıyor. Ekonomik gücün olması lazım. Biz kültür işi adı altında bunu yapıyoruz ama kültürel hiçbir destek alamıyoruz. Belki Aydın’da çok fazla sayıda sahafın olmaması bundan kaynaklı. 

“İNTERNETTE GÖRDÜKLERİ BİR KİTABIN PEŞİNDEN GİDİYORLAR”

On yıl önce Aydın’da kitap okuma yaş aralığı 12 ve 18 yoğunluğundaydı. Onun dışında 30-60 yaş arası yoğunluğu vardı ama şimdi baktığımızda 12 ve 18 yaş grubunu kaybettik. Teknolojinin günümüzde sık sık kullanılmasıyla birlikte 12-18 yaş aralığı, farklı kitap grubuna kaptırdı kendini. Kaptırmak dediğim eskiden güzel kitaplar okuyorlardı şimdiki gençler ise, edebi bir değeri olmayan kitapları seviyorlar. Tamam böyle de bir şekil okuyorlar ama o okuma oranında da bayağı bir düşüş var. Şimdi internette gördükleri bir kitabın peşinden gidiyorlar. Şunu da söyleyebilirim 30-60 yaş grubu hala aktifliğini koruyor. Tabi onlarda da belirli bir azalma var ama eskiden çok daha fazlaydı. Onlarda da yüzde 30, yüzde 40’lık bir kayıp söz konusu. Bu oran gençlerinkine kıyasla biraz daha iyi.

“TOPLUMSAL BİR GAYRETLE KİTAP OKUMA ORANLARINI YİNE ARTTIRABİLİRİZ”

Uzaktan eğitimle birlikte çocukların ve gençlerin ekranla olan ilişkilerinin daha fazla arttığına dikkat çekmek isterim. İnternette, telefonla, bilgisayar ve tabletle haşır neşir olan gençlik maalesef kitabı unutur hale geldi. Gençlerimizin çoğu iddia ediyorum; afaki ve boş şeylere bakıyorlar. Dijital kütüphaneler kuruldu, dijital kütüphanelerden kitap okumak isteyenler oluyor ama bu sayının çok az olduğunu söyleyebiliriz. Fakat toplumsal bir gayretle kitap okuma oranlarını yine arttırabiliriz.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri