Kara leyleği yaşatmaya hayvanseverlerin çabası yetmedi

Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Ağaçlı Mahallesi, Ovacık mevkiinde, yuvası olan Kara Leylek, tüfekten çıkan saçmaların kurbanı oldu.

Ağaçlı Mahallesi’nde arıcılık yapan vatandaşın, ‘’yaralı leylek buldum’’ ihbarı üzerine Söke Belediyesi, harekete geçti. Saçmaların hedefi olan, akrabalarının aksine bölgeye nadir gelen kara leyleğin, iki ayağında da kopma derecesinde yaralanma olduğu gözlemlendi.

Özellikle Ovacık mevkiinde, leylekler üzerine ciddi çalışmaları ortaya koyan Doğa Derneği EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’ye haber verildi. Ardından yaralı leylek,  EKODOSD’a gönüllü veteriner Nevzat Yıldızlı’ya teslim edildi. Yapılan tüm tedavilere rağmen yaralı leylek öldü.

‘’SIK SIK İHBARLAR ALMAKTAYIZ’’

Olayla ilgili EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, ‘’Afrika’dan üremek için ülkemize gelen Ciconia ciconia türü beyaz leylekleri bilmeyen yoktur. Ancak Ciconia nigra adı verilen Kara Leylekler pek bilinmez ve görülmez. Çünkü beyaz leyleklerin aksine insan yerleşimlerinden uzakta, ormanlık ya da ulaşılması güç kayalıklara yuvalarını yaparlar. Bu bölgeden Atmacalara, Şahinlere de tüfekle ateş edildiğiyle ilgili sık sık ihbarlar almaktayız. Bu kuşların doğal denge içindeki görevleri ve önemi, ateş eden kişilerden çok daha değerlidir. Bu konuyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne bilgi verip, sorumlular hakkında işlem yapılmasını isteyeceğiz’’ açıklamalarında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri