Karakoz: Fiyatlar en az 35 lira olmalı

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Aydın’ın Koçarlı ilçesinde pamuk tarlasından iktidara seslenerek, pamuk üreticilerinin gelecek sene üretime devam edebilmeleri için pamuk fiyatlarının en az 35 lira olarak güncellenmesi ve gerekli desteklerin sağlanması çağrısında bulundu.

Karakoz, Koçarlı’da pamuk üreticisi Hasan Çobanoğlu’nun pamuk tarlasını Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, CHP Koçarlı İlçe Başkanı Hasan Akın, belediye meclis üyeleri ve muhtarlarla birlikte ziyaret ederek pamuk üreticilerinin sorunlarını ve taleplerini yerinde dinledi, pamuk toplama sezonunun başlaması nedeniyle tüm çiftçilere hayırlı, bereketli ve afatsız bir sezon diledi.

“DÜNYANIN EN KALİTELİ PAMUĞUNU ÜRETEN ÇİFTÇİLER MAĞDUR”

Dünyanın en kaliteli pamuğunun Aydın Ovasında ve Söke Ovasında yetiştiğine ve pamuğun katma değeri yüksek stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Karakoz, “Bu sene mevsimsel şartlardan dolayı öncelikle tarlalarda verimde geçen seneye göre çok düşüklük var, rekoltede azlık var bu nedenle çiftçimiz baştan mağdur.” dedi.

“MALİYETİ 30 LİRA OLAN PAMUK 21-22 LİRADAN ALINIYOR”

Karakoz, pamuğun kilo maliyetinin bu sene yapılan hesaplamalara göre 30 lira olduğunu ifade ederek, “Şu anda toplanan pamuk 21-22 liradan alınıyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği de ortada. Mazotta, gübrede, ilaçta inanılmaz artışlar var ama pamuk fiyatında artış yok. Çiftçilerimiz önümüzdeki sene artık pamuk ekmemeyi düşünmeye başladılar.” dedi.

“PAMUK ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ, FİYATLAR EN AZ 35 LİRA OLMALI”

İktidara ve Tarım Bakanlığı’na pamuk üreticilerinin desteklenmesi çağrısında bulunan Karakoz, “Bu kadar stratejik, dünyanın en kaliteli pamuğunun yetiştiği Aydın’da ve Söke’de artık insanlarımız pamuk ekmeyi bırakma noktasına geldi. O yüzden Bakanlığın bir an önce önlem alıp bu fiyatları desteklemelerle yukarıya çekmesi, çiftçilerimizin mağdur olmasını engellemesi gerekiyor. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Pamuk üreticimizi destekleyin ve pamuk fiyatını en az 35 lira olarak güncelleyin.” dedi.

“TARIM ÜLKESİNDE İKTİDAR ÇİFTÇİNİN SESİNİ DUYMUYOR”

Karakoz, özellikle pandemi zamanında bütün dünyada tarımın bir ülke için öneminin ne olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, “Türkiye bir tarım ülkesi. ‘Milli ekonominin, kalkınmanın temeli de tarımdır.’ diyoruz her zaman. Ancak genel olarak Türk çiftçisi, Türk hayvancısı çok zor durumda. Çiftçilerimizin desteklenmesi lazım. Çiftçilerimizin üretmeyi bırakmaması, üretmeye devam etmesi lazım. Ancak iktidar çiftçilerimizin sesini ve taleplerini duymuyor.” dedi.

AYDINLI PAMUK ÜRETİCİSİ: “PAMUK EKİMİNDE ÇOK ZORLANMAYA BAŞLADIK”

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’a sorunlarını anlatan pamuk üreticisi Hasan Çobanoğlu ise “Bu sene verimler düşük, zaten girdi maliyetleri de çok yüksek. Geçen sene mesela 700 kilo aldığımız yerlerde bu sene 350-400 kilo civarlarında pamuk alıyoruz. Gübre fiyatları çok yükseldi, mazot fiyatları da yüksek. Ama verim düşük olduğu için bu şartlarda pamuk ekiminde çok zorlanmaya başladık, verim alamıyoruz. Bir de fiyatlar da çok kötü.” açıklamalarında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Haberleri Haberleri