2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, milyonlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Türkiye'de de ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görülen salgın nedeniyle on binlerce esnaf aylarca kepenk indirdi, yüz binlerce vatandaş işini kaybetti.
Ülkemizde bugüne kadar 43 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan virüs, ekonomiyi de derinden etkiledi. Yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında işletmelerini kapatan birçok esnaf yeterince destek alamamaktan şikayetçi oldu, süreçte intihar vakalarında gözle görülür artış yaşandı. Yaklaşık 14 aydır ülke üzerinde etkisini sürdüren salgın nedeniyle ciro kaybı yaşayan esnaflar birçok farklı mecradan şikayetlerini dile getirdi.
Kahve satışı yapan işletmeler ise pandemiden etkilenmeyen nadir sektörlerden oldu. Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Ramazanpaşa Mahallesi'nde bulunan bir kuru kahve işletmesinin mağaza sorumluluğu görevini yürüten Hilmi Kun, pandemi sürecinde hafta sonları hariç hiç kepenk indirmediklerini, yaşadıkları ciro kaybının diğer sektörler kadar olmadığını belirtti. Kun, "İyiyiz çok şükür ama sokağa çıkma yasaklarından dolayı ciro kaybımız tabii ki var. Çok şükür kötü diyemeyiz, azalma var diyebiliriz. Yani tonajdan, sürümden bir kaybımız var sadece. Bizim işlerimizde züccaciyeciler gibi, birçok sektör gibi yokuştan aşağı gidiş olmadı; belki de koronavirüsten en az etkilenen sektörüz." dedi.
Pandemi sürecinde herhangi bir devlet desteğinden faydalanmadıklarını, birçok esnaf kepenk indirmişken kendileri çalıştığı için bu desteklerden faydalanmalarının adaletsizlik olacağını düşündüklerini söyleyen Kun, "Herhangi bir destekten faydalanmadık çünkü biz hiç kapanmadık. Destekten faydalanabilirdik fakat bunun adaletli olmadığını düşündük. Hiç kapanmadığımız içinde çarkımız döndü, bunun ihtiyacını görmedik." ifadelerini kullandı.
"NORMALDE HİÇ BOŞ KALMAZDIK"
Tam kapanma süreci nedeniyle Ramazan Bayramı öncesinde geçtiğimiz yıllara göre çok daha az iş yaptıklarını dile getiren Kun, boş tezgahı göstererek "Önümüzde Ramazan Bayramı var, normalde benim tezgahımın önünde insanların beklemesi lazımdı fakat tam kapanmadan dolayı bu kalabalık yok. Tezgahımın hiç boşalmaması lazımdı fakat gördüğünüz gibi bekliyoruz." diye konuştu.
18 günlük tam kapanma süreci öncesinde işlerinin oldukça yoğun olduğunu, dükkan önünde oluşan uzun sıranın haberlere dahi çıktığını söyleyen Kun, "Evet güzel iş yaptık fakat her şey dışarıdan görüldüğü gibi değil" dedi ve ekledi; "Tam kapanma öncesi oluşan bir sıra oldu, vatandaşlar sağolsunlar yoğun ilgi gösterdiler ama bu bir artış değil. Ben zaten bu işi diğer günlere yayarak daha fazla yapıyorum. Yani bu 18 günüm normal günüm gibi geçse ben daha karlı olacaktım. Ay sonuna geldiğimizde ciro kaybını göreceğiz."
KORONANIN VURMADIĞI NADİR SEKTÖRLERDEN
1 yıldan uzun süredir Türkiye'de etkisini sürdüren koronavirüs nedeniyle on binlerce esnaf aylarca kepenk indirdi. Öğütülmüş kahve satan işletmeler ise süreçten etkilenmeyen nadir sektörlerden oldu.