ÇOCUK VE KORONAVİRÜS

Hatice ALBOĞA yazdı...

İstesek de, istemesek de, ne kadar korumaya çalışsak da, koronavirüs haberleri ile baş başa kalıyor çocuklarımız. Gerek televizyon programlarında gerek sosyal medyada bu konuda çocuklarımıza ulaşan, endişe ve korku kaynağı bilgiler var. Peki, bu sorunlarla nasıl baş edebilirsiniz?

ÇOCUKLARINIZ KAYGILARINI VE MERAKLARINI YÖNETMEK İÇİN SİZE VİRÜS İLE İLGİLİ SORULAR SORDUĞUNDA SAMİMİ BİR ŞEKİLDE CEVAP VERİN

Onunla bu konuyu konuşmaktan çekinmeyin. Öncelikle onun bu konu hakkında ne bildiğini sorun ve kendini ifade etmesi için zaman tanıyın. Sonrasında yanlış bildiklerini düzeltirken dürüst ve açık olun. Net, gerçek ve somut bilgi verin. Bu bilgileri ona aktarırken yaş seviyesine indirgeyerek anlatın. Ona ‘güvendesin, yanındayım, biz kurallara uyuyoruz’ mesajını verin.  Burada amaç ona bilgi vermek, onun duygu ve düşüncelerini ifade ettiği bir iletişim ortamı sağlamaktır. Sorularını yanıtsız bırakmak, çocuğu hayal dünyasıyla baş başa bırakarak felaket senaryoları üretmesine sebep olabilir. Çocuklar televizyon veya sosyal medyada ki abartılı veya korkutucu haber ve yorumlara maruz kalmaktan korunmalıdır.

ÇOCUKLAR İYİ BİRER GÖZLEMCİDİR.

Çocuklarımız bizlerin ne söylediğinden çok jest, mimik ve davranışlarımızdan gelen mesajlara dikkat eder. Öncelikle yapılması gereken en önemli görev, ailelerin kendi endişe ve korkularını kontrol altına almalarıdır. Onlara bu konuda rol model olmalısınız. Koronavirüsü anlatırken endişe ve korkularınızı çocuğunuza yansıtmamalısınız. Aksi takdirde, sizin kaygı ve endişeniz çocuğunuza geçerek, durumu onların endişe verici ve korkutucu olarak algılamalarına sebep olacaktır.

TEMİZLİK KURALLARININ ÖNEMİ

Temizlik ve mesafe, son yapılan araştırmalara göre koronavirüsün en büyük düşmanı. Çocuklara uygun bir dille, özellikle tuvalet kullanımı sonrası, yemek öncesinde veya öksürme, hapşırma gibi durumlarda en az 20 saniye sabunla ellerini yıkamaları konusunda bilgi verilmelidir. Bu eğitim, ilk olarak evde oyun ile canlandırma yaparak veya şarkı eşliğinde yapılabilir. Sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak, hareketsiz kalmamaya çalışmak, başkasının çatal, havlu, su bardağı gibi eşyalarını kullanmamak gibi önlemlerin hem kendisini hem çevresindekileri güvende tutmak için yeterli olacağını anlatabilirsiniz. Ayrıca çocuklar maske takmaları konusunda teşvik edilmelidir.

OKULLAR ONLİNE EĞİTİME GEÇTİ

Okulların kapatılması korkutucu bir olay gibi sunulmamalıdır. Okulların tatil olduğu düşüncesi ise yanlıştır. Bu süreçte evde olmanın en sağlıklı durum olduğunu çocuğunuza anlatmalısınız. Yaşamın doğal akışı yani günlük rutinler mümkün olduğunca korunmalıdır. Çocukların sınıf arkadaşlarıyla, mümkünse öğretmenleriyle iletişim kurmaları, tablet, telefon, bilgisayar kullanılarak görüntülü derslere katılmaları ve konuşma yapmaları sağlanmalı ve desteklenmelidir. Özellikle bu süreçte ev içerisinde görev ve sorumluluk almak çocuğunuza kendisini iyi hissettirir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri