Sezon öncesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Kuşadası'nda sıklıkla yaşanan kirlilik sorununa dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Trol teknelerinin küpeştesinde yer alan ve usturmaça olarak kullanılan araç lastikleri deformasyona uğradığında, yenileriyle değiştirilmekte, eskiler de ne yazık ki denize bırakılmaktadır. Denizaltında çevre kirliliği yaratan araç lastikleri, sualtı ekosistemini olumsuz yönde etkilemektedir" diyerek balıkçıları duyarlı olmaya davet etti.
"ÇAYIRLARIN ÖLMESİNE NEDEN OLUYOR"
Özellikle denizlerin ormanı olarak bilinen Akdeniz’in endemik türlerinden, bilimsel adı Posidonia oceanica denilen deniz çayırlarının üzerine atılan lastikler, deniz çayırlarının ölmesine neden olabiliyor. Lastik atıkların ekosisteme verdiği zarara dikkat çeken Başkan Sürücü, "Zaman içinde bırakılan lastikleri kum millemekte ve kumda yaşayan balıkların, midyelerin ve birçok deniz böceğinin yaşam alanlarını ortadan kaldırmaktır. Birçok trol balıkçısı, denize attıkları araç lastiklerinin balıklar için yuva olduğu bahanesini savunmaktır. Avrupa’da bu konuda yapılan çalışmalar aksini göstermektedir. Sualtında biyolojik çeşitliliği artırmak için denize bırakılan binlerce lastiğin deniz ekosistemine zarar verdiği görülünce, tekrar bunların su yüzeyine çıkarılması için büyük masraflar yapılmıştır. Denize atılan lastikler çevre temizliği etkinlikleri kapsamında sudan çıkarılsa da her yıl aynı şekilde lastiklerin denize atıldığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.
Yetkilileri konu hakkında göreve çağıran Başkan Sürücü, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar ile kirliliğin boyutlarına dikkat çekti ve "Araç lastiklerinin denize atılmaması için, Kuşadası Liman Başkanlığı tarafından gerekli uyarılar yapılmalı, atan teknelere ilgili kurumlar tarafından gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır" diyerek sözlerini sonlandırdı.