MASKE RUJ SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ

Çin'de ortaya çıkan COVID-19 virüsü kısa sürede tüm dünyaya yığıldı. Bir seneden fazla süredir hayatımızda olan koronavirüs nedeniyle birçok sektör köklü değişimler yaşadı, kozmetik sektörü de bunlardan biri oldu.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan COVID-19 virüsü etkisini sürdürmeye devam ediyor. Bir yıldan fazla süredir etkisini sürdüren ve ne zaman biteceği hakkında spakülasyonların devam ettiği pandemi dönemi birçok sektörde köklü değişimler yaşanmasına neden oldu.

Salgından en büyük darbeyi yiyen sektörlerden biri de kozmetik oldu. Tükürük yoluyla bulaşan koronavirüs nedeniyle makyaj alışkanlıkları değişti, Türkiye'de 2020 yılı içerisinde gelen zamlar ise sektöre ikinci darbeyi vurdu.

Ağustos ayında Ordu'da aynı makyaj ürününü kullanan 35 kişinin koronavirüse yakalanması sonrası gündeme gelen tartışmalar kozmetik ürünlerinin saçtığı tehlikenin ciddiyetini ortaya koydu. Aynı ay içerisinde, ortaya çıkan haberler üzerine açıklama yapan Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, "Ordu'daki olayda enfekte birey o ürünler ile dışı olabilir, içi olabilir orada bir enfeksiyon vardı. Gerek dış yüzeyde olsun, gerek içerideki malzeme olsun bir bulaş söz konusu olabilir. Makyaj yapılan kişi zaten genellikle maskesini çıkarıyor. Eğer kendi yapmıyor biri yapıyorsa o da maskeli dahi olsa ona yakın temasta bulunuyor. Bu da riski arttırıyor. Bir de düğün ortamında kısa bir süre içerisinde kalabalık ortamda sıra sıra herkesin makyaj yapmaya çalıştığı telaşı beklenebilir bir durum. Bu sebepten bulaş olması açıkçası bizi çok şaşırtmıyor." diyerek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı.

"MASKE DIŞINDA KALAN BÖLGELERDEKİ ÜRÜNLERİN SATIŞI NORMAL"

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde kozmetik ürünleri satan bir mağazayı işleten Yiğit Köse, maskenin makyaj alışkanlıklarında köklü değişimlere yol açtığını söyledi. "Dudak ve yanak bölgelerinde kullanılan ürünlerin satışı azalırken; göz ve kaş bölgelerinde kullanılan ürünlerin satışı arttı." diyen Köse, 2020 yılı içerisinde makyaj ürünlerine uygulanan ve yüzde 40'a varan zamların vatandaşları alternatif yollar aramaya ittiğini dile getirdi. Salgının kozmetik sektöründe köklü değişimlere yol açtığını dile getiren Köse, "Bir tester denense virüs bir kişiden diğerine çok rahat bulaşabilir. Tester denenmiyor, buna bağlı olarak satışlarda düşüşe neden oluyor. Bir ürünü testersiz satmak çok zor, satış ihtimalimiz yüzde 20’lere düşüyor. Tek kullanımlıkta ise maliyet yükseldiğinden dolayı orada da sorunlar yaşıyoruz. Her marka her ürün için birer tester gönderse maliyet çok yükselir şirketler bunu göndermek istemiyor.

Salgından önce satışlarımız güzeldi, malum salgından dolayı bir süre kapalı kaldık sonrasında satışlarımız çok düştü. Kısıtlamalarla birlikte vatandaşlarımız sokağa çıkamıyor, potansiyel müşterilerimize ulaşamıyoruz.


Maske kullanımı yüzün bir kısmını kapatıyor tabii, bu durumda ürün satışlarını etkileyen bir faktör. Bu yüzden kimi müşteriler maskenin örttüğü kısma makyaj yapmıyor, ruj kullanmıyor sadece göz kalemi dipliner çekiyor o kadar. Gözaltı için koselı, eyeliner, göz kalemi, dip eyeliner gibi ürünler iyi ama dudak parlatıcısı, fondöten, rujlar olsun bunların satışı bir kat daha düşük durumda.

Aynı zamanda dezenfektan maske gibi ürünlerde satışlarımız da var bu ürünlerde fırsatçılığa açık bir alandı, denetimler yapıldı fiyatlarımız piyasa normalinde bu ürünlerde satışlarımız gayet iyi."
diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri