1 Ekim tarihinden bu yana Bayraklıdede Mahallesi'ndeki eski deve güreşleri arenasında heykeltıraş Hakan Şengönül’ün küratörlüğünde gerçekleşen bir aylık sempozyumun kapanış törenine Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı Gazi Pişkin, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, KUSAV Başkanı Levent Köylü ve MNGÖÇEN Vakfı Başkanı Naile Göçen Çukurova katıldı. Törende ilk olarak heykeltıraşlar ile sempozyuma katkı sunanlara plaketleri verildi. Ardından heykeltıraşlar Çağdaş Erçelik, Hanife Yüksel, Kemal Özkan Arslan, Burak Çizer, Hakan Şengönül, Vasilisa Chugunova, Bahman Chegeni, Ivan Guldedava, Kirill Grekov ve Mikail Sobolev hazırladığı eserlerin açılışı yapıldı.
Törende konuşan sempozyum küratörü Özlem Şengönül, desteklerinden dolayı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür ederek “Bu yıl sempozyumun konusununu ‘yaşam hakkı’ olarak belirledik. Heykel çok ciddi emek isteyen bir iştir. Heykeltıraşlarımız bir ay boyunca yoğun bir tempoda çalıştı.” dedi.
MNGÖÇEN Vakfı Başkanı Naile Göçen Çukurova ise “Sanatın bende her zaman önemli bir yeri olmuştur. Heykel de her sanat dalı gibi çok önemlidir. Bugün burada sanat sayesinde farklı kültürler bir araya geldi ve muhteşem eserler ortaya çıktı. Sempozyuma emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.
“SANATIN AÇILIŞINI YAPIYORUZ”
KUSAV Başkanı Levent Köylü, sempozyumun paydaşı olan kurumlara teşekkür ederek “Burada bir yandan sempozyumun kapanışını bir yandan da sanatın açılışını yapıyoruz. Büyük Atatürk, cumhuriyetin temellerini bilim ve sanata dayandırmıştır. Türk aydınlanmasını sağlamak için çıktığı yolda, kültürü bilimi ve sanatı kullanmıştır. Biz de ulu önderimizin açtığı yolda ilerliyoruz. Neopolis Heykel Sempozyumu da ilerlediğimiz bu yolun bir örneğidir” dedi.
“ESERLER KÜLTÜR VE TURİZME KATKI SAĞLAYACAK”
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise “Neopolis, Kuşadası’nın ilk ismi. Biz de sempozyuma bu ismi vermek istedik. Kültür ve tarih bir bütündür. Dünya tarihini birbirinden ayıramazsınız. Heykel sanatı kentin kültürüne katkı sunmasının en güzel yoludur. Çünkü mekânsal ilişkisi vardır. Geçen sene başlattığımız ve 10 eserin yapıldığı sempozyumdan çıkan heykellerimiz şehrin çeşitli noktalarında yerini aldı. Bu seneki sempozyumun eserlerini de kentimizin farklı noktalarında sergileyeceğiz. Üretilen eserlerin kentimizin kültür ve turizm dokusunda büyük katkı sağlayacaklarını inanıyorum. Sempozyum öncesi Gömeç ve Marmara Adalar Belediyelerini ziyaret ettik. Marmara Adalar Belediyesi’nin mermerleri bizim heykel sempozyumumuz için en önemli maddeyi oluşturuyor. Kuşadası’nı sadece turizmle değil aynı zamanda kültür ve sanat konularında ciddi işlere ev sahipliği yapan, bir kent olmasını istiyoruz. Biz Kuşadası’nın önemli bir kültür-sanat kenti ve yeni turizm döneminin amiral gemisi olmasını istiyoruz. Bugün limanımızda yer alan kruvaziyer gemiler ne kadar büyük önem taşıyorsa sokaklarımızdaki heykeller de en az onun kadar önem taşımalı. Bu sempozyumda bizlerle iş birliği sağlayan KUSAV ve MNGÖÇEN Vakfı’na çok teşekkür ederim” diye konuştu.
İnsanoğlunun da bir sanat eseri olduğunu belirten Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, kentte hayata geçirilmek istenen tüm kültür-sanat projelerine katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Sempozyuma katkı sunan tüm kurumlara teşekkür eden Kaymakam Yücel, sanatın turizm kentlerinin vazgeçilmesi olduğunu belirtti.
Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ve Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı Gazi Pişkin de davetlerinden dolayı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel e teşekkür etti.
Neopolis Heykel Sempozyumu'nun eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunuldu
Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı ile Mehmet Nuri Göçen Kültür Eğitim ve Sanat Vakfı iş birliğinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu sona erdi.