Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası 2021-2022 eğitim-öğretim yılının 6 Eylül'den itibaren yüz yüze olarak başlayacağını açıklamıştı. İlk ve ortaokullar ile liselerde eğitim gören öğrencileri sevindiren gelişmenin ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) için müjdeli haber de Rektör Osman Selçuk Aldemir'den geldi.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile ADÜ'de 2021-2022 eğitim-öğretim yılının yüz yüze olarak 13 Eylül'de başlayacağını açıklayan Rektör Aldemir, yeni dönemin öğrencilere ve Aydın'a hayırlı olmasını diledi.
"AYDIN'DA YURT FİYATLARI YÜZDE 50 DAHA UYGUN"
ADÜ'de eğitimin başlamasına az bir süre kala öğrenciler Aydın'a gelmeye başladı. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ADÜ'de okumaya hak kazanan fakat pandemi süreci nedeniyle kente yerleşmeyen öğrenciler, ev ve yurt arayışına girdi.
Efeler ilçesine bağlı Zafer Mahallesi'nde özel yurt işletmeciliği yapan Kemal Yüce, Aydın'da yurt ücretlerinin çevre illere göre yüzde 50 daha uygun olduğunu, hizmet kalitesinin ise üstün olduğunu belirtti. Yüce, "18 aydır kapalıyız. YÖK Başkanımızın yaptığı açıklamaya ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre eğitim dönemi 13 Eylül'de başlıyor. Bizler pandemi koşullarına uygun şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Geçen sene ADÜ'yü kazanan öğrencilerin bir kısmı geldi, kalacak yer aramaya başladı. Şimdi yeni kazananlarda oldu ve birçok mahallede kiralık ev kalmadığını öğrendik. Biz yurtlar olarak Aydın'da Türkiye ortalamasının üstünde hizmet veriyoruz, komşu şehirlerime göre de fiyatlarımız yüzde 50 daha uygun. İzmir, Muğla, Denizli ve Manisa'nın ortasında kalan bir şehir olarak fiyatlarımız çok makul. Bizim yurt ücretlerimiz kuru ev kirası; bunun içerisinde çamaşır makinesi, buzdolabı, yemeği, güvenliği, interneti yer alıyor. Bakalım, önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Aydın'da şu an günlük 50 TL gibi bir rakama vuruyor yurt ücretleri. 15 bin TL bandı asgari, bunun 3 kişiliği, 4 kişiliği, 2 kişiliği, tek kişiliği var. Odada kalan insan sayısı arttıkça yurt ücreti de artıyor" diye konuştu.
"AYDIN BİR ÖĞRENCİ KENTİ"
Aydın'ın sosyal ve ekonomik olarak bir öğrenci kenti olduğunu, yaklaşık 60 bin öğrenciye eğitim veren ADÜ sayesinde şehrin ekonomisinin canlandığını söyleyen Yüce, "Aydın hem sosyal hem de ekonomik olarak bir öğrenci kenti. Öğrencilerin geri gelmesi yalnızca yurtlara değil çiğ köfteciye, internet kafeciye, lokantacıya yani tüm esnafa yarayacak. Aydın'da ki öğrenci nüfusunun 60 bin olduğunu düşünürsek, yaklaşık 1 milyar 500 milyon liralık bir katkısı oluyor öğrencilerin Aydın'a. Eski para ile 1 kat trilyon 500 trilyon yani, bu çok ciddi bir rakam. Bundan tüm Aydın yararlanıyor. Aydın'da 18 ay öğrenci olmamasından esnaf etkilendi, öğrencinin ekonomiye can verdiği tekrar hatırlandı.
Yurtlara talep var, bu talebin de önümüzdeki günlerde 3-4 kat artacağını düşünüyoruz. Okulların açılma süresi de kısaldı, 12-13 gün gibi bir süre kaldı. Bu vaktin daralması yoğunluğu daha da arttırdı. Öğrencileri bekliyoruz, biz hazırız" dedi.
"Öğrencilerin Aydın'a katkısı 1 milyar 500 milyon lira"
Aydın'da özel yurt işletmeciliği yapan Kemal Yüce, ADÜ öğrencilerinin geri dönmesi ile birlikte kent ekonomisinin tekrar canlanacağını söyledi.