Aydın, Efeler’de 23 yıldır kumaş sektörü ile ilgilenen Ozan Peker, kumaşın fiyatlarından, müşterisinden ve özelliklerinden bahsetti. Peker, kumaş ile ürün elde etmenin maliyetinin daha düşük olduğu ve marka takıntılığını azalttığını söyledi.
“TEKSTİL HALA FABRİKA ÜRÜNLERİNDEN DAHA CAZİP GELİYOR”
Kumaşın tercihi üzerine konuşan Peker, “Kumaşta çeşitlilik ne kadar fazlaysa o kadar tercih ediliyor. İnsanlar hazır giyimin pahalılığından dolayı kumaş alarak istedikleri ürünün maliyetlerini azaltabiliyor. En kötü markalar bile 250-300 liraya tişört satarken kumaş alıp bunu diktiklerinde 100-150 liraya halledebiliyor. Markaya olan takıntıyı azaltabiliyor. Tekstil hala fabrika ürünlerinden daha cazip geliyor.” dedi.
“AYDIN’DA PASTANIN BÜYÜK BİR DİLİMİNİ BEN ALIYORUM”
İşin ustalığından söz eden Peker, “Bu işi 15 yılda amatörlükten profesyonelliğe çıkartabiliyorsunuz. Bizde pazar payı çok dar ve Aydın’da pastanın büyük bir dilimini ben alıyorum. Çünkü daha fazla ürün getiriyorum ve her maliyete göre ürünlerim bulunuyor. Aynı zamanda bu sektörde az meslektaşım yer alıyor.” diye konuştu.
“ÖZELLİKLE KADINLAR BİZİ TERCİH EDİYOR”
Kadın müşterilerinin daha çok ilgi gösterdiğini dile getiren Peker, “Bu iş çok yüklü miktarda sermaye gerektiriyor aynı zamanda da bilgi birikimi gerektiriyor. Stok tutabilmek çok çok önemli. Piyasayı da takip edebilmek gerekiyor. Zanaatkarlık gerektiren meslekler tükenmeye başlasa da özellikle kadınların gittiği kurslar nedeniyle kendi ürünlerini çıkarıyor. Bu noktada da özellikle kadınlar bizi tercih ediyor." dedi.
“BİZ KUMAŞI DOLARLA ALIP TL İLE SATIYORUZ”
Kumaşı döviz ile aldıklarını belirten Peker, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Son iki yılda fiyatlar 10 kat arttı. Yazın daha çok tercih ediliyor. Çünkü insanlar kışın elektrik, doğalgaz gibi faturalarla uğraşıyor. En uygun kumaş 50 lira iken en pahalı kumaş 2500 liraya kadar yükselebiliyor. Kumaşın türüne, stok fazlası olması durumuna göre fiyatlar değişebiliyor. Biz kumaşı dolarla alıp TL ile satıyoruz."