Sağlıklı Yaşam Deyince...

Prof. Dr. Serpil Demirağ Endülüs Kitap Kafe’de "Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Beslenme Popüler Diyetler" konulu söyleyişinin ardından sorularımızı yanıtladı.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliğinde görev yapan Prof. Dr. Serpil Demirağ, “Sağlıklı Yaşam” konusu üzerine sorduğumuz soruları yanıtladı.

 

* Sağlıklı yaşam deyince ne anlıyoruz?

 

Dengeli beslenme, sağlıklı kilonun korunması, stressiz yaşam, sigara ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerden uzak kalma ve spor anlamında hareketli bir yaşam sağlıklı yaşamanın başlıca komponentleridir.

 

* Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam arasında bir ilişki var mı?

 

Kesinlikle var; dengeli ve sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Sağlıklı kilonun korunmasında başlıca etmenlerdir. Çağımızın başlıca sorunu olan kanser, kalp hastalıkları ve en çok ölüme yol açan hastalıkların başlıca nedenleri obezite ve sigaradır. Yetersiz beslenme de, farklı sıkıntılara yol açmakta olup özellikle çocuklarda gelişme geriliği, vitamin eksikliği ve bundan doğan sıkıntılara yol açmaktadır.

 

* Günümüzde obezite artış nedenleri nelerdir..?

 

Obezite; beden ve kitle endeksinin, yani kilo bölü metrekare cinsinden boyun karesi, sağlıklı sınırlar olan 19-25 in üzerine çıkmasıdır. Aldığımız kaloriyle harcadığımız kalorinin dengesiz olmasından kaynaklanmaktadır genellikle. Hareketsiz hayat, arabalı yaşam, teknolojik gelişmeler, hazır gıdalar gibi nedenlerden günümüzde obezite sıklığı artmaktadır.

 

* Popüler diyetler konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

Önermiyoruz. Önemli olan, kişinin uzun süre sürdürebildiği, hayatına katabileceği sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve egzersiz tarzını benimsemesidir. Popüler diyetler kısa sürede kilo verdiğini savunsa da yapılan çalışmalar diyetin bitiminde bu kiloların fazlasıyla geri alındığını göstermektedir. Ayrıca, birçok gıda komponenti veya vitamin ve mineral gibi vücut için önemli maddelerin eksik kalması sonucu birçok rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.

 

 

* Çocuklarımızı aşılatmalı mıyız?

 

Tabi ki… Aşı yaptırmayanlar, sadece kendi çocuklarını değil toplumdaki diğer çocukları da riske atmaktadırlar. Aşı, o hastalık etmeninin zayıflatılmış halini içermektedir ve aşılı çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalık gelişse dahi, çok hafif bir şekilde atlatılmaktadır ve aşının yan etkileri, çok nadirdir. Aşılanmamış bir çocuğun riski karşısında aşının ya etki riski çok düşüktür.

 

* Grip aşısı olmalı mıyım?

 

Kesinlikle olmalısınız. Özellikle risk grupları, kalabalık yerlerde çalışanlar, çocuklar, yaşlılar aşılanmalı. Tüm bunları aile hekimlerine danışabilir herkes.

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri