Siyah ipler yine sahnede

EKODOSD Aydın Şubesi yetkilileri, Söke'de yuvaya taşınan siyah ipler nedeniyle yaralanan bir leyleği daha kurtardı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Aydın Şubesi yetkilileri, 5 Nisan Dünya Çevre Günü'nde bir leyleği daha hayata döndürdü.

Göç döneminin başlamasıyla birlikte binlerce leylek yavrulamak üzere Aydın'a geldi. Kentin çeşitli bölgelerinde, doğada buldukları samanları ve bazı çöpleri taşıyarak, yuva kuran leyleklerin bakımı vatandaşlar ve yetkililer tarafından üstlenildi. Yem ve saman bağlamak için kullanılan siyah ipler ise adeta leyleklerin korkulu rüyası haline geldi. 

"Doğaya atılan atıkların canlıları nasıl etkilediğinin somut örneğini, Dünya Çevre Günü’nde bir kez daha yaşadık" diyerek acı görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan EKODOSD Aydın Şubesi Başkanı Bahattin Sürücü, ihbar üzerine bir leyleği daha hayata döndürdüklerini bildirdi. Sürücü, "Geçtiğimiz Mayıs ayı içinde Söke'nin Serçin Mahallesi'nde bulunan leylek yuvasında, ayağına dolanan plastik siyah ipten bir yavruyu kurtarıp, tekrar yuvasına bırakmıştık. Bugün Serçin muhtarı Mustafa Çay aradı. Aynı yuvada bir yavrunun ayağa kalkamadığını ve çırpındığını söyledi." dedi.

Sürücü, kurtarma çalışmaları hakkında şu bilgileri aktardı;

"Söke AYDEM Elektrik Dağıtım şirketi şefi Şeref ALDOĞAN’ı arayarak, araç desteği istedik. AYDEM personeliyle birlikte yuvaya çıktığımızda, daha önceki çıkışımızda temizlememize rağmen, yuva içinin tamamen atıklarla özellikle plastik siyah saman ipleriyle dolu olduğunu gördük.

Yuvada bulunan 4 leylekten 3’ünün sağlık durumlarının gayet iyi olduğu, ancak daha önce kurtarılan leyleğin bu kez diğer ayağına plastik siyah ipin dolandığını tespit ettik.

Yavru leylek ayağını kurtarmak isterken muhtemelen çok mücadele etmiş. Bu sırada diğer ayağının kırılmasına neden olmuş.

Yavru leyleği aşağı alarak Kuşadası’na getirip, gönüllü veterinerimiz Nevzat Yıldızlı’ya kontrol ettirdik. Filmi çekildi ve ayağının kırık olduğu anlaşıldı. Gerekli ilk yardım uygulamaları yapıldı. EKODOSD’ta beslenmesi yapıldı.

Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Egemen İşcan’la görüşüldü. Yavru leylek alınarak, ADÜ Veterinerlik Fakültesi’ne götürülecek ve orada tedavisi yapılacak.

DKMP Şube Müdürüyle görüşülerek, özellikle leylek yuvalarının yoğun olduğu köylerde ve hayvancılığın yaygın yapıldığı kırsal alanlarda, atık maddelerin ve plastik siyah saman iplerinin doğaya atılmaması için, birer farkındalık tabelasının dikilmesi sağlanacak."

"ÇÖZÜMÜ VAR"

Bu tür olayların tüm dünyada yaşandığını, birçok ülkede ise doğada çözünebilir iplerin kullanılmasıyla sorunun aşıldığını kaydeden Sürücü, bu yöntemin Türkiye'de de yaygınlaşmasını umut ettiklerini belirtti. Sürücü, "Geçmiş yıllarda telle bağlanan saman otları, nemli ortamlarda teli çürüttüğü ve kopan telleri inekler samanla birlikte yediği ve işkembelerini deldiği için, yoğun şikayetler sonrası tel yerine plastik siyah ipler kullanılmaya başlamıştı.

Ancak plastik siyah iplerde doğaya atıldığından, bu kez leylekler yaşamlarını kaybetmeye ya da sakatlanmaya başladıkları görüldü.

Dünyadaki örneklere bakıldığında, bu tip iplerin doğaya atıldığı görülmemekle birlikte, doğada çözünebilir olmasına da dikkat edilmektedir.

Umarız aynı davranışlar ve yöntemler bizde de gerçekleşir, leyleklere olan bu tür tehditler ortadan kalkar." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri