SOBA ZEHİRLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan soba zehirlenmeleri, Kış mevsiminin etkisini hissettirmeye başlamasıyla birlikte tekrar yaşanmaya başlandı.

Türkiye genelinde soğuk havaların etkisini arttırmaya başlamasıyla birlikte soba zehirlenmeleri tekrar can almaya başladı. Her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan karbonmoksit zehirlenmesi vatandaşları uykuda yakalayarak hayatlarını kaybetmesine neden oluyor. Daha çok lodos rüzgarların etkili olduğu günlerde yaşanan zehirlenmeler nedeniyle vatandaşlar soba yakmaktan korkuyor, imkanı olduğu halde evinde soğukta oturuyor.

Renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı bir gaz olan karbonmonoksit, vücuda solunum yolu aracılığıyla girerek kana oksijen alımını engelliyor. Kısa sürede tıbbi müdahale yapılmadığında can kaybına neden olan zehirlenmelerden sonuncusu dün Aydın'ın Nazilli ilçesinde meydana geldi, aynı evde yaşayan baba ve oğulu hastanelik etti.

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Sobacılariçi çarşısında demircilik yapan Batuhan Öztarakçı, bilinçsiz ve yanlış soba kullanımının zehirlenmelerin asıl nedeni olduğunu dile getirdi. Vatandaşların geleneksel soba kullanım yöntemlerini değil kullandıkları sobaya uygun yöntemler kullanmalarını, bunun hem can kaybını önleyeceğini hem de yakıt kullanımını azaltacağını dile getiren Öztarakçı, "Soba zehirlenmeleri daha çok aşırı rüzgarlarda ortaya çıkar ama asıl faktör yanlış kullanımdır. Sobalar aslında bu olayları önlemek için uygun şekilde üretilir, arkalarında kelebek dediğimiz hava delikleri vardır fakat insanlar bunu korktukları için kapatmazlar. Kapattığında zehirlenmeye sebep vereceği düşünülür ancak  kapatılmadığında zehirlenme olayı ortaya çıkar. Çünkü rüzgar geldiğinde ilk olarak girecek olduğu delik orasıdır, kovanın üstüne basan rüzgar ateşi söndürür, bu da zehirlenmeye neden olur. Vatandaşlara her zaman için sobaların kullanım kılavuzunu dikkatle okumalarını, buna uygun kullanmalarını tavsiye ederim." dedi ve ekledi, "Geleneksel soba kullanım şekilleri değil evde bulunan sobanın kullanım kılavuzunda yazan şekil daha önemlidir.   Her sobanın bir hava ayarı var,  bu hava ayarının doğru kullanımıda yakıttan tasarrufu sağlar. Gereksiz yere fazla yakıt yakmaya gerek yok, sobayı doğru kullanmak hem maddi hem de manevi olarak büyük kazanç sağlayacaktır."



"TÜTMESİNE SEBEBİYET VERİYOR"

Vatandaşların doğru bildiği yanlışların sobanın tütmesine neden olduğunu dile getiren Öztarakçı, korunmak için tavsiyelerde de bulundu. Öztarakçı Aydınlı vatandaşlara seslendi ve "Korunmak için birincisi bacaların başları açık bırakılmamalıdır. Yani baca rüzgarın direk temasına maruz kalmamalıdır. Baca koruması için aparatlar var, bunlar edinilmeli ve kullanılmalıdır.  İkincisi de kömür atıldığında sobanın halihazırda tutuştuğundan emin olunmalıdır. İnsanlar gece yatmadan kömürü atıyor, geçip yatağına uyuyor ama rüzgarda basınca bu havanın sıkışmasına ve daha sonrasında tütmesine sebebiyet veriyor. " dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri