"Teknolojinin gelişmesiyle kitap okuma kültürü kayboldu"

Efeler'de kitap satışı yapan bir mağazayı işleten Kazım Oğuz, kitap okuma oranlarının günden güne azaldığını söyledi.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline dönüşen koronavirüs, toplumsal hayatta derin değişimler yaşanmasına neden oldu. Salgın sürecinde kitap üretiminde yüzde 22 oranında artış yaşandı. Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Hasanefendi Mahallesi Gençlik Caddesi üzerinde kitap satışı yapan bir mağazayı işleten Kazım Oğuz, kitap okuma oranlarının ve satışlarının günden güne azaldığını söyledi.

"YALNIZCA AYDIN'A ÖZGÜ DEĞİL"

Pandemi sürecinde vatandaşların günlerini akıllı telefonları ile geçirdiğini vurgulayan Oğuz, 30 yıldır kitap satışı yaptığını ve kitap okuma oranlarındaki azalmanın yalnızca Aydın'a özgü değil tüm Türkiye'de yaşandığını belirtti. Oğuz, "Sadece Aydın'a özgü değil tüm Türkiye'de durum böyle, her geçen gün kitap okuma oranları düşüyor. İşlerimiz kötü, pandemiden dolayı daha da kötü diyebiliriz. İnsanlar evlerine kapanıyor, evlerine kapanınca da telefonlara kapanıyor. Nadiren insanlar gelip etkinlik kitapları alıyor, çocuklarıyla bizlerden edindikleri malzemeler ile etkinlik yapmak isteyen insanlar çok az" dedi.

"KALİTESİZ İŞLER ARTMIŞ DURUMDA"

Avrupa ülkelerinde Sanayi Devrimi ve Aydınlanma Devri ile birlikte kitap okuma oranlarının da arttığını, Osmanlı İmparatorluğu sürecinde bu akımlarının yakalanamadığına dikkat çeken Oğuz, teknolojinin gelişmesi ile birlikte kitap sergilerinin ve fuarlarının da azaldığını söyledi. 2000'li yıllar ile günümüz arasında büyük fark olduğunu dile getiren Oğuz, "2000'li yıllarda sergilere katılıyorduk, mesela Konya'da yer sergileri dahi açıyorduk biz. Şiire özel bölümlerimiz oluyordu mesela, şiir okuyan bir toplum ileri bir toplumdur bence ama şu anda şiir okuyan da kalmadı. Bırak sergi falan yapmayı bizim burada şiir bölümümüz var, en arkaya atmış durumdayız yani. Türkiye'de edebiyat dergiciliği, dergi olayı bitti zaten. Çok az çıkıyor, onlarda  büyük marketlerde satılıyor. Çıkarmakta maddi ve manevi bir sorumluluk yani. Kalitesiz işlerde artmış durumda, herkes bir şeyler çıkartıyor ama bu işlerde emek yok, kalite yok, birikim yok" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR KİTAP OKUMAYA YÖNLENDİRİLMİYOR"

İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerindeki öğrencilerin öğretmenleri ve aileleri tarafından kitap okumaya yönlendirilmediğini, yönlendirildiklerinde ise 1900'lü yıllarda yazılmış ağır kitapların dayatıldığını belirten Oğuz, "Çocuklar kitap okumaya yönlendirilmiyor. İnsanlara 50 yıldır Çalıkuşu, Yaman kitapları ödev veriliyor. Günümüzde hiç mi yazar yok, edebiyatçı yok ki bu kitaplar halen ödev veriliyor? İnsanlar yeni yazarları bilmedikleri için mi halen bu kitaplar çocuklara öneriliyor? 8. sınıf öğrencilerine Ahmet Hamdi Tanpınar kitapları tavsiye ediliyor, gelen öğrencilere soruyorum bende "Öğretmenin bunu okumuş mu?" diye. Gerçekten ağır kitaplar çünkü, bazen kızdığım dahi oluyor. Öğretmenler kendi okumadıkları kitapları öğrencilere tavsiye ediyorlar" diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri