Türk kahvesi 1 yılda 60 liradan 100 liraya yükseldi

Aydın'da çekirdek ve işlenmiş kahve satışı yapan bir işletmeyi işleten Mehmet Acar, Brezilya'daki iklim krizi nedeniyle Türk kahvesi fiyatlarının son 60 TL'den 100 TL'ye çıktığını, fiyat artışının devam edeceğini söyledi.

Brezilya’da yaşanan iklim krizinin etkisiyle çok sayıda kahve bitkisinin mahsul vermemesi, pandemiden dolayı artan talebe rağmen, kahve fiyatlarının artmasını beraberinde getirdi. Küresel çapta yaşanan kriz, Türkiye'de de kahve fiyatlarının hızla tırmanmasına neden oldu.

"FİYATLAR YÜKSELİŞTE, BU YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK"

Aydın'ın Efeler ilçesinde çekirdek ve işlenmiş kahve satışı yapan bir işletmeyi işleten Mehmet Acar, kriz nedeniyle Türk kahvesi fiyatının son 1 yılda 60 Türk Lirası'ndan (TL) 100 TL'ye yükseldiğini belirtti. Fiyatlarda yaşanan artışın devam edeceğini belirten Acar, "Tabii bu kriz fiyatları olumsuz olarak etkiledi. Şu an fiyatlar yükselişte ve bu yükseliş devam ediyor çünkü hasat bitsede hasatın getirdiği etkiler ve geçmiş yılların stoklarının erimesi Amerika Birleşik Devletleri'nde işlem gören kahve piyasasında fiyatların yukarı gitmesine neden oluyor.

1 sene önce Türk kahvesi perakende satış fiyatımız 60 liraydı fakat şu an 100 lira. Eğer bu süreç böyle giderse yakın dönemde tekrar artması bekleniyor yani bu fiyat böyle kalmaz. 100 lira 2 ay önce olan rakam, 2 ay önceki çiğ kahve fiyatıyla şu an ki fiyatı aynı değil, dolayısıyla elimizdeki stoklar düştüğünde bizde 100 liradan arttırıma gitmek zorunda kalacağız" dedi.

"ÜRÜN BULMAKTA ZORLUK ÇEKİLİYOR"

İklim krizi nedeniyle ürün tedariğinde zorluk yaşandığını belirten Acar, "Şu an için çok etkisini göstermiyor fakat Kasım, Aralık aylarında ürün bulmakta zorluk çekeceğimizi öngörüyoruz. Bizim çalıştığımız firmalar henüz bu sıkıntıyı yaşamasalar da bunu yaşayan firmalar var. Brezilya kahveleri yüzde 70'ini oluşturuyor piyasanın, Brezilya'da ki ciddi iklim krizi ve pandemi döneminde oluşan gıda tedariği sıkıntısına rağmen talep arttı son dönemlerde. Ürün az ve talep çok olduğu için bir sıkıntıya düşme durumu oldu" diye konuştu.

"TEKEL KAHVEYİ SAYILI VERMİŞTİ"

2. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'lı yıllarda yaşanan kahve krizinin tekrar yaşanmayacağını fakat durumun fiyatlara yansıyacağını söyleyen Acar, "Kahve bulamama durumu da olabilir. Geçmiş yıllarda bu sorun yaşanmış, 2. Dünya Savaşı döneminde yaşanmış mesela. Şu anda savaş tabii sebep değil ama iklim krizi ve arz-talep döngüsünün sıkıntısı var. Geçmiş yıllarda Tekel kahveyi sayılı olarak vermiş piyasaya fakat şu an serbest piyasada böyle bir durum olamayacağına göre fiyatların yükselmesinden başka çare yok, doğal ekonomik denge bunu gösteriyor. Fiyatlar yükseldikçe boşluk oluşur, insanlar alamaz ve bu da bizi derinden etkiler" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri