Haber: (Yusuf KONRAT)
Kış aylarının gelmesiyle birlikte sokak hayvanları için de durum zorlaştı. Veteriner Hekim Özge Vural patili dostların hayatını kolaylaştırmamız için gerekenleri anlattı. Belediyenin sokak hayvanları konusunda yetersiz kaldığına da değinen Vural, “Özel klinikler ile bir anlaşma yapılabilir ve belli günlerde belli sayılarda hayvan kısırlaştırması desteklenebilir” ifadelerini kullandı.
KALİTESİZ MAMAYA DİKKAT
Evcil hayvanların sağlığı için, düşük kaliteli hayvan mamalarından kaçınılmalı diyen Özge Vural, “Market klasmanındaki mamalardan uzak durmalarını öneriyoruz. Onun dışında premium dediğimiz klasmanda mamalar var.Hayan sevenlerin maddi durumları iyi ise bu mamaları öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE YETERSİZ KALIYOR
Sokak hayvanlarının düzensiz üremesi ile ilgili konuşan Vural, “Sokak hayvanlarını kısırlaştırma konusunda biraz daha etkin bir çalışma yapılabilir. Bu konuda hayvan platformları çok fazla var ve belediyenin bu konuda imkanları çok kısıtlı kalıyor. Bu yüzden özel klinikler ile bir anlaşma yapılabilir ve belli günlerde belli sayılarda hayvan kısırlaştırması desteklenebilir” dedi.
FİYATLAR SÜREKLİ DEĞİŞİYOR
Dolar kurunun fiyatlar üzerindeki etkisinden yakınan Vural, “Bize gelen ilaçlara bir fiyatlandırma yapıyorlar, tabi ilaçların hepsi yurt dışından geldiği için özellikle aşılar Avrupa’dan geliyor ve dolar kuru üzerinden sürekli fiyatları değişiyor o yüzden fiyatları sabit tutamıyoruz. Bu değişimden dolayı fiyatlarda herhangi bir şey yapmıyoruz. Fiyatları bağlı olduğumuz oda belirliyor. Oda fiyatı sabit” ifadelerini kullandı.
BARINAĞIN DURUMU İYİLEŞTİRİLMELİ
Barınakların durumunun iyi olmadığını dile getiren Veteriner Hekim Özge Vural şu ifadelere yer verdi: “Aydın’daki barınağı biliyorum gidip gördüm ve maalesef barınağın durumu çok güzel değil, bence biraz daha imkanlar arttırılabilir. Onun dışında birçok insan kapısının önüne su ve mama koyuyor, bakım ve beslemede bulunuyorlar fakat bu noktada farklı insanlar da var. Hayvanlara karşı şiddet gösteren mama kaplarını çalan, döken, zarar veren insanlar da var. Bu insanlara rağmen baktığımızda Aydın halkı genel olarak hayvanlara bakan bir şehir”
AŞILAR ZAMANINDA YAPILMALI
Aşıların hayvanlar için önemine değinen Özge Vural, “Aşılar rutinde yapılmalı, eğer yavru ise kedilerde 45’inci gününde birinci karmasını yapıyoruz, 15 gün sonra ikinci karmasını yapıyoruz, ondan bir hafta sonra yani 3 aylık geçişinde kuduz aşısını yapıyoruz, arada lösemi 1 ve lösemi 2 aşısı yapılabilir. Bunlar yapıldıktan bir sene sonra, senelik tekrarlarını yapıyoruz. İç dış parazitleri yaz mevsiminde ayda bire düşürebiliriz. Aydın sıcak ve parazit yoğunluğu olan bir şehir olduğu için yazın ayda bir yapıp kış aylarında 2 ayda bire döndürebiliriz” ifadelerini kullandı.