2020 yılında yem fiyatlarında oluşan artışlar üreticiyi zor durumda bıraktı. Dövizdeki yükseliş, pandeminin etkisi ve ithal yemin piyasada hakimiyetini kurması nedeniyle zamlanma oranı büyük baş hayvancılıkla uğraşan üreticinin kazanç kapısını kapattı. Maliyetlerdeki yüksekliğe rağmen ürün fiyatlarının düşük kalmasıyla beraber koronavirüs nedeniyle piyasalarda oluşan durgunluk büyükbaş hayvancılıkla uğraşan vatandaşları isyan ettirdi.
Hayvancılığın birçok vatandaş için ekmek kapısı olduğu Aydın ilinde büyükbaş hayvanın sütünden ve etinden kazanç sağlamaya çalışan vatandaşlar iflas bayrağını çektiklerini belirtti. Zam oranlarının yıl içerisinde yüzde 60'a kadar dayandığını söyleyen vatandaşlar, pandemi döneminde hayvanlarını birer birer satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
"YAKIN ZAMANDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR"
Aydın'ın Germencik ilçesinde yem satışı yapan bir firmada çalışan İsa Ünal, yem fiyatlarında yakın zamanda düşüş beklenmediğini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 3 liralık bir düşüş yaşandığını söyleyen Ünal, "Yem fiyatlarındaki artış hem biz satıcıları hem de üreticileri bir hayli zor durumda bıraktı. Pandemi tüm piyasaları vurduğu gibi hayvancılığı da olumsuz yönde etkiledi. Tabii dolardaki yükselişinde bunda çok büyük bir payı oldu fakat vatandaşın cebindeki para bitti, kalanda değer olarak eridi gitti. Hayvanın sütü satış fiyatında değersizleşti, kesime gönderiyim desen orada zaten değersiz durumdaydı. Napsın bu vatandaş?
Son 3 ayda yaklaşık yüzde 30 bir zamlanma oldu. Çiğ süt fiyatları bu kadar arttı mı? Üreticinin cebine giren bu kadar arttı mı ya da paramız bu kadar değerlendi mi?
Önceden bize gelerek 5 çuval yem alıp giden adamlar şimdi bir bir almak zorunda kalıyor. Tek seferde çıkarıp yüklü para verebilecek gücü kalmadı insanların. Hele ki para kazanamazken. Yakın zamanda bu fiyatlarda bir düşüşte beklenmiyor. Sonumuz hayır olsun valla ağızdan başka bir şey söylemek gelmiyor." ifadelerini kullandı.
"AÇIZ AÇ"
İncirliova'da yaşayan ve 2 adet büyükbaş, 26 adet küçükbaş hayvanı olduğunu belirten Sedat Kiremitçi, 6 adet hayvanı son bir ay içerisinde sattığını söyledi. Pandemi döneminde üreticinin cebine giren para hariç her şeyin zamlandığını söyleyen Kiremitçi, "Valla yeter artık. Yeter. Ne yapalım, bizde zamanında yazar kasa fırlatanlar gibi birilerinin kafasına kuzu mu fırlatalım? İlla bunu mu yapmamız lazım? Yemciye bir gidiyoruz, 400-500 liranın altına çıkamıyoruz. Nereye kadar dayanabileceğiz biz böyle? 6 adet hayvanı mı sattım bir ayda 6. Üreticiyim ben ya benim geçim kapım bu. Bizim sesimizi artık biri duymalı, biz açız aç!" diye konuştu.
"BELİMİZİ DOĞRULTAMIYORUZ"
Germencik'te yaşayan ve çiğ süt satarak geçimini sağladığını söyleyen Öner ailesi, çocuklarına tablet alabilmek için buzağı satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Şu anki durumda üreticinin sadece süt ve mamüllerini satarak ayakta kalabilmesinin imkansız olduğunu dile getiren İsmail Öner, "Ya görünen köy kılavuz ister mi? Bitirdiler, hayvancıyı bitirdiler bu sene. Yok virüsmüş yok dövizmiş derken biz belimizi doğrultamaz olduk. Kim ne zaman görecek bizi? Göstermelik hareketlerden başka bir şey yaptıkları yok. Fazla söze gerekte yok." dedi.
YEM FİYATLARI ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR
Yem fiyatlarında 2020 yılı içerisinde olan artışlar üreticiyi zor durumda bıraktı. Aydın'ın birçok ilçesinde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, geçtiğimiz yıl artan fiyatların kendilerini oldukça zorladığını dile getirdi.