İzmir'de yaşanan 6.6 büyüklüğünde ki depremin etkileri Aydın'da da hissedilmişti. Efeler'de bir çok binanın hasar gördüğü depremin ardından, hasar tespit çalışmaları hızlandırıldı.
Efeler Belediyesi tarafından organize edilen 'Deprem Toplantısı' 17 Kasım Salı günü gerçekleştirildi. Bir çok kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum örgütlerininde katıldığı toplantıda, Efeler'de olası bir depreme hazırlık konusunda neler yapılması gerekildiği tartışıldı. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ın da katılım gösterdiği toplantıda çeşitli kuruluşlardan temsilcilerde söz aldı. Toplantı sonrası Efeler'de bir afet komisyonu kurulması kararlaştırılırken toplantıların tekrarlanacağıda dile getirildi.
Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özlenen Alcı'nın da katıldığı ve söz aldığı toplantıda Alcı, Aydın'da bina ve yapılarda bir çok sorun olduğunu belirtti. Ajans Aydın olarak daha önce "Aydın'da en büyük tehlike makyajlı binalar" başlığıyla kaleme aldığımız sorunlara da değinen Alcı; "Ülkemiz ne yazik ki bir deprem ülkesidir. Ülkemizde doğa olaylarının afete dönüşmemesi için, bilime ve mühendislik mesleğinin gereklerine dayanılarak yapılar üretilmelidir. Doğal afetleri önleyemeyiz ancak can kayıplarını önleyebiliriz.
Doğa olaylarını afete ve toplumsal felakete çeviren nedenlerin en önemlileri;
- Ranta dayalı, hızlı ve düşük nitelikli kentleşme.
- Bilimsel normlara dayalı olmayan, arazi kullanımı ve yer seçimi kararları.
- Etüt proje ve yapı üretim süreçlerindeki denetimsizlik.
- İmar affının imar barışı adı altında yasal bir hale getirilmesi.
- En önemlisi tüm bu olumsuzlukları düzeltecek, yasal düzenleme ve idari yapılanmaya ilişkin. Bütünlüklü bir çalışma olmayışıdır.
Deprem doğal bir felakettir. Bizleri öldüren ise deprem değil niteliksiz ve mühendislik normlarından uzak yapılardır." dedi.
DEPREM RİSK HARİTASI DÜZENLENMELİ
Belirli yıllar arasında yapılan binaların risk taramasının gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Alcı, bazı binaların taşınması gerektiğini söyledi. Alcı açıklamasında, "Deprem risk haritası çıkartılarak kentsel dönüşüm yapılacak alanlar belirlenmelidir. Efeler Belediyesi sistemdeki mevcut verileri tarayarak bu konuda ilk adımı atmış. Biz inşaat mühendisleri olarak bir komisyon oluşturulmasını talep ediyoruz ve bu komisyonun belirleyeceği ekiplerle 1974 yılı öncesi binalardan başlayarak sırası ile 1974-1998, 1998-2001, 2001-2008 ve 2008-2018 yılları içinde yapılmış binaların yerinde taraması yapılmalıdır.
Deprem riski olan binaların çıkarılması ve deprem risk haritasına işlenmesini öneriyoruz. Aktif fay üzerindeki binalarında riskli binalar sınıfına sokularak ivedilikle taşınmasını sağlamalıyız." ifadelerine yer verdi.
"ESKİ BİNALARDA BODRUM KATTA SU TESİSATÇILARI VE ELEKTRİK TESİSATÇILARININ KOLON VE KİRİŞLERE VERDİKLERİ ZARARLARI GÖRDÜK"
30 Ekim'de yaşanan İzmir depremi sonrası vatandaşların hasar tespit çalışmaları için kendilerine başvrurduklarını belirten Alçı, "Efeler’de, depremden sonra Efeler Belediyesi’ne ve odamıza hasar tespiti için yoğun talep geldi. Efeler Belediyesi’ne gelen 300 adet binayı belediyemiz ekipleri ile koordineli olarak, odamıza gelen 87 adet binayı da odamız gönüllü üyeleri ile binaların tamamının hasar tespitini yaptık. İzmir depreminden dolayı yapısal hasara rastlamadık. Genel olarak, duvar kolon kiriş birleşim yerlerinde çatlaklar, duvar çatlakları ve iki bina arası dilatasyon derz çatlakları vardı." dedi ve ekledi "Eski binalarda bodrum katta su tesisatçıları ve elektrik tesisatçılarının kolon ve kirişlere verdikleri zararları gördük. Eski binaların temel su yalıtımı yapılmadığından bodrum kolonlarında ağır deformasyonlarla karşılaştık. Kolonu kesilmiş işyerlerini tespit ettik. İmar barışından yararlanmış, tamamen kaçak, hiçbir mühendislik hizmeti almamış binalar var. Bu hasarların tamirat veya güçlendirmesini derhal yapılması gereklidir."
"EV SAHİBİ BİNANIN DEĞERİ ARTIYOR DİYE DIŞ CEPHE MANTOLAMA YAPTIRIYOR"
Binalarda yapılan mantoloma ve ısı yalıtım çalışmalarının denetim altına alınarak öncelikli olan konulara önem verilmesini belirten Alcı, "Ekonomik nedenlerden dolayı ve genelde kiracı olan binalarda mal sahipleri işe girmek istemiyor. Ancak aynı ev sahibi binanın değeri artıyor diye dış cephe mantolamayı yaptırıyor. Bize göre acil müdahale edilmesi gerekli olan bu yapılara kurumlar şikayet edilmediği sürece müdahale etmiyorlar. Çevre ve şehircilik veya belediye yaptırımı ile bu konunun vatandaşın insiyatifinden çıkarılması gerekir. Bu binaların performans analizlerinin yapılması ve analiz sonuçlarına göre güçlendirilmesi veya kentsel dönüşümle yeniden yapılması gereklidir." dedi.
"BİR ÇOK KAMU BİNASI DEPREMDE RİSKLİ BİNALAR ARASINDA"
Efeler'de bulunan bir çok kamu binasının riskli olduğunu söyleyen Alcı, bu konu hakkında en doğru yatırımın bu binalar yerine depreme dayanıklı binalar yapılması olduğunu söyledi. Alcı, "Hastanelerimiz, okullarımız, telekom binamız, vergi dairemiz, emniyet binamızında içinde olduğu bir çok kamu binası depremde riskli binalar arasında. Depremde acil ihtiyaç olacak bu riskli binaların yerine depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır. Bölge hastanesi inşaatının başlayacak olması Aydın için en doğru yatırımdır.
Efeler Belediyesi ile 9 ay önce yaptığımız protokol çerçevesinde şantiye şeflerinin, inşaat mühendisleri ve mimarların olmasının bu depremle ne kadar doğru olduğu görülmüştür. Biz aydın inşaat mühendisleri odası aydın şubesi olarak depremle ilgili yapılacak her işin içinde olmaya hazırız." diyerek sözlerini sonlandırdı.