65 YAŞ VE ÜSTÜ EVDE SIKILINCA ÜNİVERSİTELİ OLDU

65 YAŞ VE ÜSTÜ EVDE SIKILINCA ÜNİVERSİTELİ OLDU

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'ne kayıtlar geçtiğimiz 2020 yılı içerisinde oldukça arttı. Koronavirüs salgınıyla beraber evlerinde kalmak zorunda kalan Aydınlı vatandaşlar, fırsattan istifade üniversite öğrencisi oldu.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsü, ülkemizde ilk olarak 10 Mart 2020 tarihinde görüldü. İlk vakanın tespitinin ardından uygulanmaya başlayan kısıtlamalar kapsamında birçok vatandaş aylarca evlerinde kalmak zorunda kaldı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte koronavirüs vaka ve kaynaklı ölümlerde görülen azalma ile birlikte ilk pandemi dönemi sonlandırılsada, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için bazı kısıtlamalar devam etti. Tam normal hayata dönüş yaşanmaya başlanmışken mevsim değişikliğiyle beraber vaka ve kaynaklı ölümlerde görülen artışlar nedeniyle, 2020 yılının Kasım ayı içerisinde kısıtlamalar tekrar hayata geçirilmeye başlandı.

Aylarca evlerinden dışarı çıkamayan vatandaşlar ise bu zamanı verimli şekilde geçirmek için yeni yollar aradı. Birçok vatandaş yeni hobiler edinirken, tüm Türkiye adeta fırıncı oldu. Örgü, eleştirmenlik, yazarlık ve evde yapılabilecek birçok yeni hobi edinen vatandaşların bir diğer tercihi ise üniversite okumak oldu.

Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan eğitim sistemlerinden biri olan Açık Öğretim Fakültesi'ne kayıtlar, pandemi döneminde oldukça arttı. İlk defa veya yeniden üniversite okumak isteyen vatandaşlar, illerinde bulunan AÖF bürolarının yolunu tuttu.

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Anadolu Üniversitesi AÖF Aydın Bürosu Müdürü Öğr. Gör. Zehra Okumuş, pandemi döneminde kayıtlarının oldukça arttığını belirtti. 65 yaş ve üstü vatandaşlarında kendilerine gelerek kayıt yaptırdığını söyleyen Okumuş, 87 yaşında bir öğrencileri olduğunu dile getirdi. Okumuş, "Aydın’da açık öğretime ilgi pandemi döneminde baya arttı. Tabii kayıtlarımızı online olarak aldığımız için ne kadar artış olduğunu söyleyemem ama ofisimize uğrayarak soru soran kişi sayısında dahi artış gözlemledik. Yoğun bir ilgi var diyebiliriz yani. Yetişkin insanları geçtim yaşlı öğrencilerimizde var artık. 1933 doğumlu 87 yaşında bir öğrencimiz var mesela. Yetişkin insanları geçtim yaşlı öğrencilerimizde var artık. 1933 doğumlu 87 yaşında bir öğrencimiz var mesela. Yetişkin insanları geçtim yaşlı öğrencilerimizde var artık. 1933 doğumlu 87 yaşında bir öğrencimiz var mesela." dedi.

whatsapp-image-2021-01-05-at-12-48-25.jpeg

Pandemi döneminde sınavların online olarak devam ettiğini belirten Okumuş, açık öğretim sistemine kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlar için bilgide verdi. AÖF öğrencisi olmanın bir ayrıcalık olduğunu dile getiren Okumuş, "Sınavlarımız pandemiden dolayı online olarak evlerden yapılıyor, bu da vatandaşlar açısından kolaylık olarak görüldü ve etken oldu. Tabii evinde internet erişimi olmayan, özellikle 65 yaş üstü öğrencilerimizin ve engelli öğrencilerimizin evine biz kendimiz gidiyoruz. Evinde bilgisayarı olmayanlar, burada büromuzda sınav yapılıyor. Yani öğrenciyi sınavlarıyla başbaşa bırakmıyoruz, her aşamada kendilerine yardımcı oluyoruz. Bir şekilde eğitim öğretim hayatı bünyemizde devam ediyor. Vatandaşlarımızın bu daha çok hoşuna gidiyor tabii, 65 yaş üstü dışarı çıkamıyor biz ayaklarına gidiyoruz sonuçta. Biz bilgisayarı, interneti öğrenciye götürdükten sonra kendilerine sadece okuyup cevaplamak kalıyor.

Açık öğretimin sistemi başlarda çok tutulmasa da artık ilgi gören ve çok kolaylaşmış bir sistem. Gayet güzel işliyor ve örgün öğretim gören birisi olarak diyebilirim ki açık öğretim öğrencileri birçok konuda örgün öğretim öğrencilerinden kat ve kat daha avantajlı. Örgün öğretimde öğretmenlerin ite kaka öğrenciye verdiği bilgi ile eğitim görülürken açık öğretimde öğrencinin kendisini geliştirmesi amaçlanıyor ve sistem ile kolaylaşıyor. Bilgiye ulaşım oldukça kolaylaşıyor. Öğrenci dersleriyle ve sınavlarıyla başbaşa kalıyor, her şeyi kendisi başarıyor. Geçmişte vatandaşlar açık öğretimde kopya çekildiğini düşünüyorlardı ama son yıllarda geçmiş olduğumuz sistemle birlikte kopya çekmenin mümkunatı dahi yok. Şu anda ÖSYM sınavlarından hiçbir farkı yok diyebiliriz. Artık sorularımızda zorlaştı, bilen geçiyor.

Başka bir üniversiteden mezuniyeti veya öğrenciliği olan önlisans öğrencisi vatandaşlarımız 2 yıllık bölümlerimize sınavsız girebiliyor. Aynı şekilde lisans öğrencisi vatandaşlarımız ise ister 2 yıllık ister 4 yıllık bölümlerimize sınavsız kayıt yaptırabiliyor. Bazı bölümlerimize ise sınava dahi girmeden  kayıt yaptırmak mümkün, vatandaşların online sistem üzerinden başvuru yapmaları yeterli oluyor. Sınavla giriş yapan bölümlerimize ise örgün öğretime kayıt yaptırır gibi ÖSYM sistemi üzerinden tercih yaparak vatandaşlarımız kayıt yaptırabiliyor." ifadelerini kullandı.

7'den 70'e tüm vatandaşları AÖF öğrencisi olmaya davet eden Okumuş, herkese kapılarının açık olduğunu dile getirdi. Emekli olup kenara çekilmenin bir faydası olmadığını söyleyen öğretim görevlisi, "Tüm vatandaşlarımızı ofisimize gelmeye, bilgi almaya ve öğrencimiz olmaya davet ediyoruz tabii ki de. Belli bir yaşın üstündeki vatandaşlarımıza kendi naçizane tavsiyem olarak ben her zaman için gelip bizlerle eğitim görmelerini öneriyorum. Emekli olduk diyerek hayatta kenara çekilmektense beyni ve zihni aktif tutmak çok daha sağlıklı oluyor. Yaşama bağlı kalınmalı, eğitim yaş fark etmeksizin devam etmeli." diye konuştu.


"

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler