"ASGARİ ÜCRET 4 BİN LİRA OLMALI"

"ASGARİ ÜCRET 4 BİN LİRA OLMALI"

Tüm vatandaşlar tarafından merakla beklenen 2021 yılında Türkiye'de uygulanacak asgari ücret miktarı ve zam oranı hakkında konuşan Belediye-İş Sendikası Aydın Şubesi Başkanı Hidayet Yaman, asgari ücretin en az 4 bin lira olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de 2021 yılında asgari ücrete uygulanacak zam oranları hakkında toplantılarına Aralık ayı başında başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını 22 Aralık Salı günü gerçekleştirdi. Türk-İş'in ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamaları damga vurdu.

Toplantıya katılan TÜİK temsilcisi tarafından dile getirilen bekar bir işçinin aylık asgari ücret geçim tutarı açıklaması vatandaşların tepkisini çekti. TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını komisyonla paylaştı.

Tepki çeken açıklama sonrası Ajans Aydın'a konuşan Belediye-İş Sendikası Aydın Şubesi Başkanı Hidayet Yaman, TÜİK tarafından paylaşılan rakamların gerçekçi olmadığını söyledi. Yaman açıklamasında, "Asgari ücret zammı gündemde olan ve beklenen bir konu fakat TÜİK verileri kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. TÜİK’ten yapılan açıklama ile belirtilen ücretler 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayabileceği ücretler değil. Şu anda Türkiye standartlarında 2 ebeveyn ve 2 çocuktan bir ailenin geçinebilmesi için aylık gelmesi gereken ücret 4 bin lira. Bu rakamın altında belirtilen herhangi bir ücrette aile yeme, içme, barınma ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının birinden kesinlikle kısmak zorunda kalır.

Ne yazık ki asgari ücretin 4 bin lira olması gibi bir inancımız dahi yok. Bırakın 4 bin lira olmasını yakınından dahi geçeceğini düşünmüyoruz. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu toplantılar düzenleyecek, görüşmeler yapacak ve enflasyon oranına bakarak yeterli olmayan bir zam belirleyecek. Tabii bu süreçte siyasi partiler çeşitli ücretler sunacaklar, teklifler verecekler ama bunların hiçbiri, geçmiş yıllarda da yaşandığı gibi, hayata geçirilmeyecek. Bizim Belediye-İş Sendikası olarak beklentimiz bir insanın ailesini geçindirebileceği, temel ihtiyaçlarını giderebileceği ve hak ettiği ücreti alması. Umarız ki Türkiye’de bir gün bu beklentimiz karşılanacaktır." ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler