Aydın - Denizli Otoyolu da zamlandı: İşte zam miktarı

Aydın - Denizli Otoyolu da zamlandı: İşte zam miktarı

Karayolları Genel Müdürlüğü, 1 Ocak itibariyle devlete ait otoyol ve köprülerle Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamındaki otoyol ve köprülere zam yapıldığını duyurdu. Yüzde zamlandı.

KGM tarafından alınan kararla devlete ait otoyol ve köprüler ile Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli kapsamındaki otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinde artışa gidildiğini duyuruldu. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren zam kararından Aydın-Denizli Otoyolu da etkilendi. Yeni tarifeye göre, geçtiğimiz yıl Aydın-İzmir gişeleri arasındaki otoyol ücreti 9,50 lira iken 18 liraya yükseltildi. Yaklaşık 2 ay önce trafiğe açılan Aydın-Denizli Otoyolu'nun ise geçiş ücretiyse 95,00 liradan yeni tarifeye göre 145 liraya çıkarıldı.

KGM tarafından yapılan açıklamada, devlete ait otoyol ve köprüler ile özel şirketler tarafından işletilen YİD projelerinin geçiş ücretlerinin, her yıl başında Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre yeniden düzenlenmesi gerektiği hatırlatıldı. Ancak 2022 yılında ÜFE'deki yüzde 97,72'lik artışa rağmen herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı belirtildi. Bu durum, 1 Ocak 2022'den bu yana geçerli olan geçiş ücretlerinin korunduğu anlamına geldi. Açıklamada ayrıca, otoyolların daha ekonomik, güvenli ve hızlı ulaşım sağlamasının yanı sıra boğaz köprülerinde yapılan büyük bakım çalışmalarının ve işçilik/malzeme fiyatlarındaki artışların, bakım ve işletme maliyetlerini yükselttiği vurgulandı. Bu nedenle, KGM tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinin ortalama yüzde 76, YİD modeli ile işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinin ise ortalama yüzde 50 oranında artırıldığı belirtildi.

Buna göre, KGM'nin işlettiği otoyollarda otomobiller için en düşük geçiş ücreti 9,00 TL, en yüksek geçiş ücreti ise 84,00 TL olarak belirlendi.

Bu zam kararının, otoyol ve köprülerin bakımı ile işletilmesi sürecindeki maliyet artışları göz önüne alınarak yapıldığı ifade edilirken, sürücülerin bu yeni tarifelere göre seyahat planlarını yeniden gözden geçirmeleri öneriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler