Aydın İl Sağlık Müdürü Açıkgöz'den o iddialara yanıt geldi

Aydın İl Sağlık Müdürü Açıkgöz'den o iddialara yanıt geldi

Aydın İl Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz, 2 doz Sinovac aşısı uygulanılmasının ardından 1 doz BioNTech aşısı vurulmanın ağır yan etkiler görülmesine neden olduğu yönündeki iddialara yanıt verdi.

Koronavirüs ile mücadelede yeni umut haline gelen aşılama işlemleri, Türkiye'de de hız kesmeden devam ediyor. Çin menşeili Sinovac ve Almanya menşeili BioNTech aşılarının uygulandığı ülkede 6 Temmuz Salı günü (bugün) itibariyle uygulanan doz sayısı 54 milyonu geçti. 

Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran'daki Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, iki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzerindekiler ile sağlık çalışanlarının 1 Temmuz'dan itibaren üçüncü dozlarını olmak üzere randevu alabileceklerini bildirdi. Bu kapsamda, ülke genelinde Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için birinci ve ikinci doz aşıların yapılmasına hızla devam edilirken Temmuz ayı itibarıyla üçüncü dozların uygulanmasına da başlandı.

614 bin 488 adet 1. doz, 314 bin 212 adet 2. doz aşının uygulandığı Aydın'da toplam yapılan aşı sayısı 980 bini geçti. Salgın ile mücadelenin devam ettiği kentte yaşayan bazı vatandaşlar ise, 2 doz Sinovac aşısının uygulanmasının ardından 3. dozun BioNTech vurulmasının ağır yan etkilere yol açtığını, bu şekilde aşı olan bazı kişilerin hastanede tedavi altına alındığını iddia etti.

"3. DOZ BİONTECH'İ ŞİDDETLE ÖNERİYORUM"

İddialara yanıt Aydın İl Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz'den geldi. Kendisinin de ilk 2 doz aşısında Sinovac'ı tercih ettiğini, 3. dozda ise BioNTech aşısını vurulduğunu belirten Açıkgöz, "Son derece iyi hissediyorum" dedi ve ekledi, "Hatırlatma dozu çok kıymetli, özellikle BioNTech canlı bir aşı olduğu için olası mutasyonlara karşı korumayı arttırıyor ve antikor sayısını arttırıyor. Dolayısı ile bizler BioNTech aşısını şiddetle öneriyoruz.

Tabii ki hafif semptomlar görülebilir ama bunlar tolere edilebilir şeyler. Bende 3. dozun ardından 1 gün boyunca kolumda ağrı hissettim."

"KAYDA DEĞER BİR YAN ETKİ GÖZLEMLEMEDİK"

Aydın'da aşılama nedeniyle kayda değer bir yan etki gözlemlenmediğini belirten Açıkgöz, "Kişinin hassasiyeti olabilir, aynı anda grip gibi başka bir hastalığı geçiriyor olabilir; bu durumlarda iddialarda ki gibi bir durum gözlemlenebilir ama biz şehrimizde aşı sonrası kayda değer bir yan etki veya hastane tedavisi gözlemlemedik" diye konuştu.

Açıkgöz ayrıca, Aydın il genelinde bugüne kadar yapılan aşıların büyük bölümünün BioNTech olduğu bilgisini aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler