Aydın Ticaret Borsası’nda Yerel Ürünlerin Markalaşmasında Coğrafi İşaret Kullanımı Semineri Düzenlendi

Aydın Ticaret Borsası’nda Yerel Ürünlerin Markalaşmasında Coğrafi İşaret Kullanımı Semineri Düzenlendi

Aydın Ticaret Borsası ve Özener Marka ve Patent Danışmanlık Ofisi işbirliğinde coğrafi işaret ve markalaşma sürecinin anlatıldığı “Yerel Ürünlerin Markalaşmasında Coğrafi İşaret Kullanımı konulu seminer düzenlendi.

Seminerin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın ili ile bütünleşen tarımsal ürünlerin coğrafi işaret tescillerini alan Aydın Ticaret Borsası’nın bölge üreticilerini ve kamuoyunu coğrafi işaret konusunda bilinçlendirdiğini beraberinde farkındalık oluşturmayı ve bölgesel kalkınmaya ivme kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. 

Çondur, ”Coğrafi işaret çalışmalarına önem veren Borsamız, Aydın Kestanesi, Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Yamalak Sarısı Zeytini ve Aydın Çam Fıstığını Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillendirmiştir. İlimiz ekonomisi için çok kıymetli olan bu ürünlerimizin coğrafi işaret süreçlerini Avrupa Birliği’ne taşıdık ve 24 Eylül 2020 tarihinde Aydın Kestanemizi, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret alarak tescillendirdik. Aynı zamanda Aydın Memecik Zeytini ve Aydın Memecik Zeytinyağı Avrupa Birliği coğrafi işaret süreci devam etmekte olup en kısa sürede bu ürünlerimizi de Avrupa Birliği’nde tescillendirerek ilimizin Avrupa Birliği’ndeki tescilli ürün sayısını 4’e çıkarmayı amaçlamaktayız” dedi.

Coğrafi işaret amblem kullanımının önemi, üretim ve pazarlama süreçleri ile ilgili bilgiler paylaşan Marka ve Patent Vekili Huriye Kayabaşı, seminere ilişkin değerlendirmede bulundu. Kayabaşı, ”Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde kamu kurum ve kuruluşlarımızın yetkilileri, oda ve borsa başkanları, üreticiler, firma sahipleri ve üniversite öğrencilerinin katılım sağladığı “Yerel Ürünlerin Markalaşmasında Coğrafi İşaret Kullanımı konulu seminerimizi gerçekleştirdik. Aydın’ın Avrupa Birliği’nde tescillenen 2. Ürünü olan Aydın Kestanesi başta olmak üzere Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Yamalak Sarısı Zeytini ve Aydın Çam Fıstığının coğrafi işaret denetim süreçlerini aktardık.  Özellikle gençlerin ve üreticilerimizin seminere katılım sağlaması beni oldukça mutlu etti ve ümitlendirdi” dedi. 

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur başta olmak üzere Aydın Ticaret Borsası yönetiminin coğrafi işaret konusunda ciddi çalışmalarının olduğunu ifade eden Kayabaşı, “Aydın Ticaret Borsası adına Avrupa Birliği’nde Aydın Kestanemizi tescillendirmiştik.  Yine Borsamız adına Aydın Memecik Zeytinyağı ve Aydın Memecik Zeytini içinde Avrupa Birliği komisyonu menşe koruması ile başvurumuzu yaptık. Şuanda Aydın Memecik Zeytinyağının ilan aşaması ile ilgili kısmı tamamlıyoruz.  Ardından da Aydın Memecik Zeytini ilanını tamamlamış oluyoruz. Bu ürünler Aydın için çok önem arz ediyor. Sırasıyla da diğer ürünlerimizin de korunması kanaatindeyiz. Bir ürün coğrafi işaret ile taçlandırılabilir, önemli olan o ürüne sahip çıkılmasıdır.  Coğrafi işaretli ürünler bizlere atalarımızdan miras değil emanettir. Bugünkü toplantıda da bu emanete sahip çıkıldığını ve önem verildiğine şahit olduk.  2005 yılında Türkiye’de coğrafi işaret konusunda bir ivme kazandırmak için TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Fırsatların kazası olmaz” cümlesiyle start verdiği, coğrafi işaretin bugün hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği’nde ciddi bir ivme kazanmasına vesile olmalarından dolay TOBB ailesine teşekkür ediyorum ”dedi. 

“Yerel Ürünlerin Markalaşmasında Coğrafi İşaret Kullanımı’’ konulu seminer soru cevap bölümü ile sona erdi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler