Aydın Valiliği ekim ayı verilerini açıkladı

Aydın Valiliği ekim ayı verilerini açıkladı

Aydın Valiliği, Ticaret İl Müdürlüğü ile beraber yürüttükleri Ekim ayı çalışmaları açıkladı.

Aydın Valiliği ve Ticaret İl Müdürlüğü’nün beraber yürütülen Ekim ayı çalışmaları açıklandı. Valiliğin yayınladığı açıklama şöyle:

KOOPERATİF VE HAL KAYIT İŞLEMLERİ:

“Hal Kayıt Sistemine 4 (Dört) Bildirimci kaydedilmiştir. Bir adet kooperatif kuruluşu yapılmıştır. Bir adet Kooperatif için şikayet incelemesi yapılarak bakanlığa gönderilmiştir.

TÜKETİCİ ŞİKÂYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

İl Müdürlüğüne intikal eden tüketici şikâyetleri; 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği ve bu Kanuna dayanılarak Bakanlığımızca düzenlenen Yönetmelikler, Tebliğler ve Genelgeler doğrultusunda incelenerek mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırılmasına çalışılmaktadır. Ay içerisinde İl Müdürlüğümüze ulaşan tüketici şikâyetlerinin sayısı 18 adettir. Bu şikâyetlerden 11’i ayıplı mal ve hizmetlerden (Üç adet Mobilya, Birer adet Buzdolabı, Cep Telefonu, Televizyon, Oyun Konsolu, Beyaz Eşya, Konuta PVC Kapı-Pencere, Elektronik Terazi ve Özel Eğitim Kurumu Ücreti şikayetleri) Birer adet Banka, İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler, Dört adet Paket Tur Sözleşmesi ve Bir adet Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmesi şikayetlerinden oluşmuştur. İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığınca ay içinde 06.10.2021 ve 20.10.2021 tarihlerinde olmak üzere iki toplantı yapılmıştır. Söz konusu toplantılarda 5’i tüketici lehine ve 5’i tüketici aleyhine olmak üzere toplam 10 adet İl Hakem Heyeti kararı alınmıştır. Ayrıca İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı tarafından tüketici şikayetlerini incelemek üzere 3 bilirkişi görevlendirilmesi yapılmıştır.

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ ŞİKÂYETLERİ:

Ay içerisinde Bakanlığımızın Ticari iletişim ve Ticari Elektronik İletiler Takip Sistemi (TİSS) üzerinden İl Müdürlüğümüze ulaşan 78 adet ticari elektronik ileti şikâyeti yapılmıştır. Bu şikâyetlerden;
“33’ü gereği yapılmak üzere işleme alınmıştır. 22’si 6563 sayılı Kanun kapsamında olmadığından dolayı sistem üzerinden Bakanlığa gönderilmiştir. 4’ü şikayet edilen firmanın merkezine gönderilmiştir. 19’u eksik bilgi ve Kanun kapsamında olmadığından reddedilmiştir.”


PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ ÇALIŞMALARI:

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun kapsamında İlimiz Efeler, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Karacasu, Köşk, Nazilli, Sultanhisar, Kuşadası ve Söke İlçelerinde; 118 işyerinde (87 Fiyat Etiketi ve 31 HFA ) 439 üründe ( 383 Fiyat Etiketi ve 56 HFA şikayeti konularında) denetim yapılmıştır.


İDARİ PARA CEZALARI:

6563 sayılı Kanun kapsamında 1 firmaya 4.149,00 TL idari para cezası uygulanmıştır. 6502 sayılı Kanunu'n 54/1. maddesine aykırılıktan 16 firmaya toplam 9.944,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.

BELGELENDİRME İŞLEMLERİ:

a) Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında TTBS sistemi üzerinden ay içerisinde 24 başvuru yapılmıştır. 18 adet işletmeye Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi düzenlenmiştir. 17 adet işletmenin başvurusu yönetmelik şartlarına uymadığından onaylanmamıştır, önceki başvurularla beraber 11 başvurunun işlemleri devam etmektedir.

b) İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında İETTS sistemi üzerinden ay içerisinde 9 başvuru yapılmıştır. Önceki başvurulara istinaden, 3 adet işletmeye İkinci El 7 adet işletmenin başvurusu yönetmelik şartlarına uymadığından onaylanmamıştır. Önceki başvurularla beraber 2 başvurunun işlemleri devam etmektedir.

c) Kuyum Ticareti Yönetmeliği kapsamında KTBS sistemi üzerinden ay içerisinde 42 başvuru yapılmıştır. 12 adet işletmeye Kuyum Ticareti Yetki Belgesi düzenlenmiştir. 23 adet işletmenin başvurusu yönetmelik şartlarına uymadığından onaylanmamıştır, önceki başvurularla beraber 7 adet başvurunun işlemleri devam etmektedir.” ifadelerinde bulunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler