Aydın’da 7 bin yıl öncesine ait mağara bulundu

Aydın’da 7 bin yıl öncesine ait mağara bulundu

Aydın’ın Kuyucak ilçesinde Alinda Antik Kenti ve çevresinde yürütülen arkeolojik yüzey araştırmasında, 7 bin yıl öncesine ait mağara ve insan figürlü resimler bulundu.

Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez öncülüğünde yürütülen çalışmalarla ilgili, antik kent içinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Karpuzlu Kaymakamı Musa Ayyıldız, Belediye Başkanı Hilmi Dönmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız'ın katıldığı toplantıda son bulgularla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Çekilmez, yüzey araştırmalarına çevredeki yerleşim tarihlerini araştırmakla başladıklarını söyledi.


Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez, yaptığı açıklamada;
"Bir kovuğun içerisinde günümüzden yaklaşık 7 bin yıl öncesine kadar giden, Neolitik veya Kalkolitik dönemden insan figürlerine rastladık. Tabii bunu bulunca çok heyecanlandık. 40 santimetrelik bir alan içerisinde 4 tane kadın, 2 tane erkek figürü olduğunu gördük. Benzer figürlerin antik kentin batısındaki Latmos diye bilinen Beşparmak Dağları'nda da görüldü. Bu bölgenin de Prehistorik, yani tarih öncesi dönemde bir yaşam alanı olduğunu tespit ettik ve Alinda'nın tarihini çok erken dönemlere kadar çekmiş olduk. Alinda'da günümüzden yaklaşık 3 bin yıl öncesine kadar bir yaşam olduğunu biliyorduk. Burası çok daha eski. Prehistorik dönem, yani ilk yerleşim alanı olduğunu düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Karpuzlu Belediye Başkanı Hilmi Dönmez ise belediye olarak antik kentte yürütülen her türlü çalışmaya destek verdiklerini ifade etti.


whatsapp-image-2021-12-18-at-15-33-05-1.jpg


whatsapp-image-2021-12-18-at-15-33-05.jpg


whatsapp-image-2021-12-18-at-15-33-05-2.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler