Aydın'da kahveye de mi kota geliyor?

Aydın'da kahveye de mi kota geliyor?

Son dönemlerde peş peşe gelen zamlar sonrasında şimdi de kota sorunu ortaya çıktı. Bazı marketlerde yağ, şeker ve un reyonlarının önünde, ürünlerin satışlarının sadece 1 adetle sınırlandırıldığı açıklandı.

Şekere ve ayçiçek yağına gelen zamlar sonrasında bazı marketler ürünlerin satışlarına kota getirdi. Bizler de Ajans Aydın Gazetesi olarak kahve satışı yapan Mehmet Acar’a “Aydın’da da kota sorunu yaşanması ihtimal mi?” sorusunu sorduk, cevapları sizler için derledik. 

“AYDIN İÇİN GEÇERLİ Mİ?”

Şuan için Aydın’da böyle bir söylemin geçerli olmadığını söyleyen Mehmet Acar, “Kotamız yok ama dün itibariyle doların yükselmesiyle birlikte kahve fiyatı da arttı. Dolardan dolayı artış oldu. Geçtiğimiz hafta kahvenin kilosu 120 iken bu hafta kahve fiyatı 150 lira oldu. Şuan için bir kota söz konusu değil ama ilerleyen zamanlarda gelebilir. 

“SATIŞLARIMIZ ÇOK AZALDI”

Zaten kahvenin kendi artışı da var dolar etkisi de yansıyınca daha fazla artış gösterdi. Satışlarımız çok azaldı. İnsanların alım gücü olmadığı için bizim satışlarımız da bu şekilde etkileniyor. Biz doların artığını ön görüyorduk ve daha da artacağını düşünüyoruz. Şuanda çiğ kahve fiyatları inanılmaz artmış durumda. Aynı zamanda kahve kıtlığı var dünyada. Hem bu iki sorun hem de dolar etkisi olunca kahvenin böyle inanılmaz bir artışı oldu. Bu şekilde de devam edeceğini düşünüyorum. En az 6 ay bu böyle devam eder, Haziran ayına kadar dolar da artarsa kahve fiyatı daha da artar. 

“ZAM, ARACI FİRMALARA VE ÖZEL ŞİRKETLERE YETERLİ GELMEDİ” 

Geçen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bir açıklama yaptı ve açıklamasında şu ifadelere yer vermişti ‘Şeker fiyatına zam geldi. Buna rağmen bir takım aracılar ellerindeki şekerleri piyasaya kısıtlı sürmek suretiyle fiyat artışına yol açmak istiyorlar. TÜRKŞEKER fabrikaları yüzde 25 zam yaptı ama bu demek ki yeterli gelmedi, aracılara ve özel şirketlere.’ diye konuşmuştu. Evet çoğu özel sektörler böyle yapıyor zam yetmiyor onlara bir de kendileri bir kota belirliyor. 

“KOTA OLMASININ SEBEBİ”

Örnek üzerinden anlatayım. Bir marketin 100 paket kahvesi varsa günlük 10 paket satış belirler. Amaç şu; elimdeki bir an önce bitmesin çünkü yenisini alamayacak. Kendisi de düşük fiyatlardan kahve bulamıyor. O yüzden elindeki ürünü sağlıklı bir biçimde ve vatandaşa ulaştırmak için az miktarda satışa çıkarabiliyor. Bir gün de 10 paket satıyorsa diğer 10 paketi yarınki satış için ayırmıştır. Bu şekilde bir tedarik durumuna yönelmiş oluyor. Bu da fiyatların artmasına sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler