AYDIN'DA KURAKLIK VATANDAŞIN CEBİNİ VURACAK

AYDIN'DA KURAKLIK VATANDAŞIN CEBİNİ VURACAK

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın genelinde yaşanan kuraklığın sezon içerisinde pazar fiyatlarına yansıyacağını açıkladı.

Devlet Su İşleri Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter tarafından günün erken saatlerinde yapılan açıklama ile, Aydın'da korkutucu seviyelere gelen kuraklık riski nedeniyle sulama sezonunda çiftçilere kısıtlı su verileceği açıklandı. Aydın Valiliği tarafından da duyurulan açıklama sonrası Efeler Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen toplantı ile Aydın'ın çeşitli ilçelerinden gelen çiftçiler, Ziraat Odası Başkanları, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı ve İlter bir araya gelerek durumu değerlendirdi, alınan karar sonrasında atılacak adımları tartıştı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, yaşanılan kuraklığın ürün fiyatlarını da doğrudan etkileyeceğini söyledi.

"SU YOK HAYAT YOK"

Aydın'da barajların doluluk oranının yüzde 35 olduğunu, alınan tedbirlerinde bu nedenle hayata geçirildiğini söyleyen Kendirlioğlu, "Eğer biz bu tedbirleri bugünden almazsak yarın çok daha büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliriz. Çiftçimiz şunu bilsin ki su yetersiz. Bu net şekilde gözüküyor" diyerek yaşanılanların 2007 yılında ortaya çıkan sıkıntılara benzerlik gösterdiğini belirtti. Kendirlioğlu, "Biliyorsunuz tarımda su çok önemli, su var hayat var, su yok hayat yok. Büyük Menderes ve üzerindeki barajlar bizim için çok önemli. Gerek Kemer, gerek Çine barajı bizim sulama sezonunda özellikle kullandığımız barajlarımız. Sulama sezonu ancak bu şekilde gidebilir. Sulama sezonu da bizim normal şartlarda Mayıs’ın sonunda başlar; Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında devam eder. Özellikle 3 ay bizim için çok önemli. Bu sularında bu aylarda bırakılması gerektiğini biz hep söylüyoruz ancak bu sene özellikle 2007’dekine benzer bir tablo var" dedi.

Alınan kararın alternatifinin olmadığını fakat yağışların artması durumunda tablonun tekrar değerlendirilebileceğini belirten Kendirlioğlu, "Geçen sene 790 milyon metreküp su bırakıldı, bu sene 400 milyon metreküp bırakılacak. Yağabilecek yağışlarında etkisi var." diyerek durumun ciddiyetini özetledi.

ZAMLAR KAPIDA

Kuraklık nedeniyle tarlalarında daha az sulama yapabilecek olan çiftçilerin alternatif yollara yönelebileceğini, bunun da özellikle yem bitkileri başta olmak üzere birçok ürünün fiyatını doğrudan doğruya etkileyeceğini vurgulayan Kendirlioğlu, hayvancılık ile uğraşan üreticilerin giderlerinin artacağını söyledi. "Kuraklık sadece Aydın'da değil, birçok bölgede var. Bu illerde elbette kuraklık fiyatlara yansıyacaktır" diyen Kendirlioğlu, üreticilerin giderlerinin artacağı için et ve şarküteri ürünlerinin fiyatının artacağını, sulama sıkıntısı nedeniyle pazar ürünlerinin zamlanacağını belirtti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler