Aydın’ın Fethi sempozyumu ADÜ’de başladı

Aydın’ın Fethi sempozyumu ADÜ’de başladı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde, ADÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Nazilli Belediyesi’nin ortak düzenlediği 'Aydın'ın Fethi ve Aydın Bey Sempozyumu' başladı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde, Nazilli Belediyesi ile ortak düzenlenen, Aydın’ın Fethi ve Aydın Bey Sempozyumu, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı. Akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler de sempozyuma büyük ilgi gösterdi.

1-002.jpg

Sempozyumun açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran gerçekleştirdi. Haykıran konuşmasında, "Elverişli topraklarıyla, bağımsızlık içinde, bizlere burada yaşama olanağı sağlayan Aydın Bey'in, Aydınoğlu Mehmet Bey'in, Gazi Umur Bey'in, İsa Bey’in, sonrasında onların savaşım ve direnme ruhunu taşıyan Yörük Ali Efe'nin, Demirci Mehmet Efe'nin, Mestan Efe'nin ve adını sayamadığımız bütün bu kahramanları bir araya getiren ve kurtuluş mücadelesinin önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz ruhları önünde saygıyla eğiliyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

AYDINOĞULLARI BEYLİĞİ, AYDIN ŞEHRİNE ÖNEMLİ BİR KÜLTÜREL VE BİLİMSEL MİRAS BIRAKTI”
Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Bülent Kent ise konuşmasında, “Türkleşme ve İslamlaşma süreci Anadolu'da 11. yüzyıldan itibaren başladı. Ancak 13. yüzyılda Moğol istilası sonucunda Anadolu'nun batısına göç eden Türkmen grupları, son fetihlerin yapılmasında önemli rol oynadı. Moğol istilası sırasında Türkiye Selçuklu Devleti çökerken, Anadolu'ya yerleşen Türkmen beylikleri bağımsız devletler kurdular ve Türklüğün kültürel temsilcileri oldular. Aydınoğulları Beyliği, bu beyliklerden biri olarak Aydın şehrine önemli bir kültürel ve bilimsel miras bıraktı. Üniversitemiz, bu beyliği onurlandırmak amacıyla Profesör Doktor Mehmet Şeker ve Profesör Doktor Mehmet Ersan hocalarımızın düzenlediği uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Bugün, bu sempozyumun devamı niteliğinde Aydın Bey'i daha yakından tanımak amacıyla buradayız. Aydın Bey, Aydın ve Anadolu tarihi için büyük öneme sahiptir. Onun hakkında daha fazla bilgi edinmek, tarihsel bir gelişme sağlayacak ve umut vadeden sonuçlar doğuracaktır" ifadelerine yer verdi.

2-001.jpg
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara sempozyum için hazırlanan tanıtım filmi izletildi. Sempozyum oturumlarla devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler