AYDIN'IN RENGİ DEĞİŞİR Mİ?

AYDIN'IN RENGİ DEĞİŞİR Mİ?

Kademeli normalleşme dönemi kapsamında orta riskli iller arasında yer alan Aydın'da kısıtlamalar 2 Mart Salı gününden itibaren genişletilmeye başlandı. Şehirde yaşayan vatandaşların aklında ise tek bir soru var; kısıtlamalar tekrar hayata geçirilecek mi?

Aşılama sürecinin başlamasıyla birlikte ülke genelinde görülen koronavirüs vaka ve kaynaklı ölümlerindeki olumlu düşüş, aylar sonra kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasına neden oldu. 1 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile hayata geçirilen "kademeli normalleşme süreci" kapsamında ülke genelinde bulunan şehirler vaka oranlarına göre gruplandırıldı; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak sınıflandırılan 81 ilde yeni tip koronavirüs önlemleri genişletilmeye başlandı.

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile her hafta yayınlanacak güncel koronavirüs risk haritasına göre şehirlerde kısıtlamaların tekrar hayata geçirilebileceği veya genişletilebileceği öğrenildi.

Açıklanan harita ile yeni döneme orta risk seviyesinde olan iller arasında giriş yapan Aydın'da kısıtlamaların önümüzde ki hafta artıp artmayacağı ise merak konusu oldu. Dün sabah saatlerinde Ajans Aydın muhabirine açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz, "Bu hafta, şu ana kadar görülen gidişat geçtiğimiz haftaya göre daha iyi" diyerek Aydınlıları sevindirdi.

"TURUNCUYA GEÇERİZ"

Efeler ilçesinde yaşayan 61 yaşındaki Arif Koca, vatandaşların normalleşme sürecine hızlı giriş yaptığını ve oluşan kalabalığın korkutucu olduğunu dile getirdi. "Bu gidişle haftaya turuncu oluruz" diyen Koca, "Çoğalacak gibime geliyor çünkü ortama baktığımız zaman, aperatifçilere şunlara bunlara baktığımız zaman ne yazık ki her yer dolu, her yer. Televizyonlardan izliyoruz, internette takip ediyoruz ve gördüğümüz kadarıyla her yer turuncuya geçmeye başladı. Geçen bir restorana gittim Allah sizi inandırsın insanlar dip dibe oturuyor, sosyal mesafeymiş oymuş buymuş yok.  Gençlerin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Geçen gün baktım bir masada 6 kişi oturuyor. 65 yaş üstü kurallara uyarken gençlerin ve orta yaş grubundaki önemsemeyen vatandaşlar vaka sayılarının yükselmesine neden oluyor. 

Esnaf için kapatamazlar zaten çünkü bu insanlar batmaya doğru gidiyor.  İlk etapta insanlar bir çıktı, kalabalık oluştu ama bak şimdi herkes yine kalabalık varmış gibi hareket ediliyor. Aydın olarak ikinci defa kapanırsak bize çok zor gelir. Alışıyoruz şimdi çıkmaya, bize bir daha çıkma derlerse bu sefer süreç daha zorlu atlatılır. Biliyorsunuz kapandığı zaman millet rezil oluyor, yağmur yağdığında bir mekana sığınmak istiyor fakat oturacak yer bulamıyor, yemek yemesi gerekiyor, açık mekan arıyor için bulamıyor ve sağlıksız bir şekilde parklarda yiyor. İnsanlar yerlerde yemek yiyordu geçen haftaya kadar, yazık günah.

Aşılar kurtarabilirse bizi bu kapanma bir daha olmaz. Ben birinciyi oldum, ikinciyi de haftaya olacağım." diye konuştu.

Efeler ilçesinde bulunan Atatürk Kent Meydanı'nda maskesiz ve sosyal mesafeye uymadan gününü geçiren vatandaşları göstererek "Baksana herkes kurallara uyuyor, durumun ciddiyetinin farkında" diyen 68 yaşındaki İsmail Şahan, "65 yaş üstünün yüzde 75’i zaten kalabalık alanlardan kaçıyor. Tamam dikkat etmeyenler var ama çoğunluk dışarı çıktığında dahi buraya ya da çarşıya değil daha sakin yerlere gidiyor. Kalan yüzde 25 ne diyor? Bana bir şey olmaz. Bu zaten vakaların yükselmesine neden oluyor. 

Devlet ne yapsın? Hükümet ne yapsın? Maske, mesafe, hijyen diyor ve vatandaşlara buna uymanın önemini durmadan anlatıyor. Herkesin başına bir polis dikilemez ki." dedi ve haftaya olmasa dahi Aydın'ın bir ay içerisinde yüksek riskli iller arasına girmesini beklediğini söyledi.

"HİÇ BİR ŞEY OLMAZ"

2020 yılını neredeyse tamamen evde geçirdiğini, artık vatandaşların koronavirüsle yaşamaya alıştığını söyleyen 78 yaşındaki Ahmet Metin, düşüşün devam edeceğini düşündüğünü söyledi. "Yakın zamanda Aydın mavi iller arasına girer" diyen Metin, "Bu düşüş böyle devam eder, bir daha kapatılmaz hiçbir yer.  Koronavirüs bitti artık, aylarca kapalı kalındı zaten. Neredeyse 1 yıl sonra tekrar özgürleşme sürecine giriyoruz, kolay mı öyle tekrar kapanmak. Gördüğüm kadarıyla insanlarda Koronavirüs ile yaşamaya alıştı, maske ve mesafeye önem gösteriyorlar. Bu neden oluyor? Artık Koronavirüs hayatın bir gerçeği oldu, grip gibi nezle gibi bir hastalık oldu. Napılacak, mekanlar bir hafta açık bir hafta kapalı olarak mı devam etcek aylarca? Bir kere açıldı Aydın, artık kolay kolay kapanmaz." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler