Aydınlı Mustafa Çoban gençlik hayalini mesleğe dönüştürdü: “Ahşaba hayat veriyor”

Aydınlı Mustafa Çoban gençlik hayalini mesleğe dönüştürdü: “Ahşaba hayat veriyor”

Askerlikten emekli olan Mustafa Çoban, gençlik hayali olan ahşap oymacılığını mesleğe dönüştürdü. Birbirinden güzel oymalar ile mesleğini severek yapan Mustafa Çoban,” tablodan avizeye, hediyelik eşyalar gibi birçok ürün yapıyoruz hepsini kendimiz tasarlıyoruz kendimiz çiziyoruz” dedi.

Haber: (Yusuf KONRAT)

Aydın’ın Efeler İlçesinde yaşayan Mustafa Çoban, 25 yıl önceki hayali olan ahşap oymacılığını askerlikten emekli olduktan sonra gerçeğe dönüştürdü. Çoban heves olarak başladığı ahşap oymacılığını şimdi en sevdiği işi olarak devam ettiriyor.

Efeler 'de ufak bir dükkanı kendi imalatı haline getiren Mustafa Çoban, dükkandaki ürünler gibi dükkanının da bakım ve onarımlarını elleriyle yaptığını belirtti. Çoban,” Burası tamamen boş bir dükkandı şu an gördüğünüz dışarıdaki ahşaplar dahil temeller dahil hepsi emekle yapılan şeyler tamamen dört duvar olan bir yeri biz baştan yarattık” dedi

def408067cf8d80cf1c27c66b227c3a690027a4f.jpg

Hediyelik eşyalar, tablolar, oyuncak ve pek çok ürünlerin satışa sunulduğu dükkan da her bütçeye uygun ürünler yaptığını aktaran Çoban, " Atölyemiz ahşap sanat atölyesi olarak geçiyor. Tamamen ahşam oymalardan, önce kesim daha sonra düzeltme ve zımparalanma en son boyama, birleştirme olarak ürünler çıkıyor. Yüzde 80 el yapımı olduğu için tamamen emekle oluşan ve ilgiyle oluşan ürünler. Burada ahşap üzerine tablodan avizeye kadar hediyelik eşyalardan birçok ürün yapıyoruz hepsini kendimiz tasarlıyoruz kendimiz çiziyoruz kendimiz şekillendirip boyuyoruz. Ürünler tamamladıktan sonra da tüketiciye ürünleri sunuyoruz" dedi.

2.jpg

25 YIL ÖNCE AKLIMDA OLAN BİR HAYAL

“Yaklaşık altı senedir bu işi yapıyoruz daha önce emekli askerdim 20-25 yıl önceden aklımda olan bir olaydı bu, tabii ki asker olduktan sonra biraz uzak kaldık ve şu an emekli olduk ilgimiz alakamızı tekrardan gençlik hayallerimize verdik. Tekrardan geliştirmeye çalışıyoruz pazar yaratmaya çalışıyoruz yüzde 50 hobi yüzde 50 ticari ticari amaçlı geçtik diyebiliriz.”

8.jpg

AHŞAPTAN İNSAN BİLE YAPABİLİRİM

“Ürünlerimizde herhangi bir sınır yok Ahşaptan insan bile yapabilirim. Tamamen tasarlama ile alakalı. Bunun için programlar kullanıyoruz. Bu programlar çok zaman alıyor. Çizim yaparsam saatleri bazen günlerimi alabiliyor. Bazı ürünlerde lazer kesim makinesi kullanıyoruz bazı ürünler tamamen el gücüne bağlı oluyor.”

6.jpg

HERKESE KAPIMIZ AÇIK

“Bizi ziyaret eden birçok arkadaşlarımız var. Arkadaşlara kapımızı her zaman açıyoruz gelip boyamalara yardım eden arkadaşlar var geliştirmelere yardım ederler var hem zaman geçiriyorlar hem onlara bir şey öğretmeye çalışıyoruz işin inceliğini öğretmeye çalışıyoruz ya da ileride böyle bir hobi oluşturmak isterse nasıl yapacaklarını, alt yapısını veya malzemeni nereden temin edebilecekleri gibi yol göstermeye çalışıyoruz.”

4.jpg

BU MESLEĞİ SEVDİĞİM İÇİN YAPIYORUM

“Lazer makinesini kullanacağımız zaman mutlaka grafiklendirme kullanılıyor bu da çok büyük zamanlar alıyor sıfırdan çizimler biraz meşakkatli fakat hazır çizimlerde tabii ki program problem yok. Maliyet düşüyor hazır çizimlerde fakat tamamen el yapımı ürünlerde birazcık maliyet artıyor. Sadece bir ürünü yapman bile bazen üç gün sürüyor. Ben hobi olarak sevdiğim için yapıyorum. Bu mesleği sevdiğim için yapıyorum, normalde hiç kimse uğraşmaz çok büyük paralar dönmüyor fakat ben sevdiğim için yapıyorum.”

5.jpg

EMEĞE SAYGI YOK

“Ülkemizde emeğe saygı yok, ülkemizde değere saygı yok emekle yapılan hiçbir işi maddi anlamda söylüyorum desteklemiyor insanlar. Fabrikasyon ve hiçbir emek olmadan yapılan ürünleri karşılaştırma yapmaya çalışıyor ya da fiyatları karşılaştırıyorlar. Tamamen yanlış, bilinçsiz yapılan şeyler. Emeği, emekle yapılan her şeye ücretinin ederinle verilmesi gerekiyor yani biz birkaç ilde ihaleye de girdik saçma sapan fiyatlar verenler var maliyetine fiyatlar veren var.”

dc26d5b9aab709af2b0621bf74f3c8fa02fbd36e.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler