Aydınlılar Bayramda Yasak İstemiyor

Aydınlılar Bayramda Yasak İstemiyor

İslam aleminin en kutsal anlarından biri olan Kurban Bayramı’na kısa bir süre kaldı. Vatandaşları ise koronavirüs nedeniyle Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi sokağa çıkma kısıtlaması olup olmayacağını merakı sardı.

Geçtiğimiz yıl Çin’de ortaya çıkarak tüm dünyayı saran Covid-19 virüsü Mart ayında da Türkiye’de etkisini göstermeye başlamıştı. Sosyal hayat ve iş hayatlarını derinden sarsan koronavirüs, dini vecibelerini yerine getirmek isteyen inançlı insanların önüne bir engel olarak çıktı. Hac ziyaretlerinin durdurulmasıyla başlayan koronavirüs önlemlerini sırasıyla Kabe’nin ikinci bir emre kadar ziyarete kapatılması, camilerin ibadete kapatılması ve son olarak Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması izlemişti.

Ramazan Bayramı’nı tüm Türkiye’de olduğu gibi evinde geçiren Aydınlılar, aynı yasağın Kurban Bayramı’nda uygulanmaması gerektiğini düşünüyor.

“Kurban Bayramı’nda hijyen kuralları unutulmamalı”

Bayram alınacak olası bir kısıtlama kararının kurban sahipleri için zor bir durum olacağını söyleyen Oktay Allahverdi, “En azından kurban kesecek kişilere bir ayrıcalık tanınması lazım. Ama şu var ayrıcalık tanındı diye herkes kafasına göre bir yerde kurban kesmemesi lazım. Görevli denetmenler oluşturulur kurban sahipleri de onların gözetimi altında hijyen kurallarına uyarak kesimi gerçekleştirirler. Öte yandan kısıtlama geldiği zaman vaka anlamında düşüşe geçiyor toparlanıyoruz, yasak olmadığında da vaka sayıları bin 400’lerin altına düşmüyor. Bu da bir gerçek” diye konuştu.

“Kısıtlama yapılmazsa salgın önlenemez”

Kurban Bayramı’nda olası bir sokağa çıkma kısıtlamasının kendini memnun edeceğini ifade eden Emekli Planlama ve Koordinasyon Müdürü Elvan Utku Ateş, “böyle bir yasak koyulması beni sevindirir. Ben 75 yaşında yalnız yaşayan bir kadınım. Bizim yaş grubumuza verilen yasak nedeniyle sabrettim 3 ay dışarı çıkmadım. Tüm ihtiyaçlarımı kapıcı arkadaşımız halletti, kimse yüzümü görmedi. Fakat bizim milletimiz Kurban Bayramı’nda çok yayılacak. Kurban kesme bahanesiyle her taraf her tarafta olacak. Fakat Kurban Bayramı’nda dini görevler öne çıktığı için mutlaka bu tür etkinliklere izin verilecek. Kısıtlama uygulanmayacak, insanlar Allah ne verdiyse gezecek sağda solda. Özellikle kurban kesim işlemlerinde ve pay etmede bu hastalığın önüne geçmek mümkün değil. Bana kalırsa kısıtlama yapılsın” dedi.

“Kısıtlama gelirse herkes perişan olur”

Kurban Bayramı’nda kısıtlama uygulanması halinde sadece kurban sahiplerinin değil esnafların da mağdur olacağını ifade eden Ahmet Özyılmaz, “Geçen Ramazan Bayramı’nda 4 günlük bir kısıtlama olmuştu. Kurban Bayramı’yla alakalı önümüzü görmek için henüz erken ama gerekli önlemler alınırsa kısıtlamaya lüzum kalmayacaktır. Şayet kısıtlama olursa vatandaşlar kurbanlarını kesemez, ibadetlerini yerine getiremezler. İmkanı olan kendi evinin bahçesinde keser. Ama şehirde yaşayan herkesin böyle bir imkanı bulunmuyor. İlimizde kurban kesmek isteyenler genelde ilçelere veya köylere gidiyorlar. Sonuç olarak böyle bir yasak getirilirse herkes mağdur olur, esnaf da perişan olur. Umut ediyorum ki bir kısıtlama gelmez” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler