Aydınlılar bu altını alırken dikkat!  Sarraflar uyarıyor

Aydınlılar bu altını alırken dikkat! Sarraflar uyarıyor

Vatandaşların en güvendiği yatırım araçlarından biri olan altında, bütçesi düşük olan vatandaşların başvurduğu yeni yol güvenilir mi? Ajans Aydın olarak kuyumcu esnafının sözlerine kulak verdik.

Haber: (Yusuf KONRAT)

Altın, günümüzde insanların vazgeçilmez yatırım araçları arasından en popüler olanı konumunda. Türkiye’de ise son dönemde yükselen fiyatlar nedeniyle vatandaşlar, dikkat çeken bir ürüne yöneldi. İşte son dönemin dikkat çeken ürünü kesme altın…

Konuyla ilgili Ajans Aydın'a konuşan Aydın kuyumcu esnafları, kesme altın almanın yasal olduğunu fakat güvenilir olmadığı için alım satım işlemlerinde kesme altını önermediklerini açıkladı.

22.jpg

“MUTLAKA ÜRETEN FİRMANIN DAMGASI OLMALI”

Aydın Sarraflar ve Kuyumcular Dernek Başkanı Hüseyin Murat Öz, “Kesme altın yine bildiğimiz has 24 ayar altın ama çekili dediğimiz levha şekline getirilmiş altın olarak geçiyor. Fakat alımında ve satımında şuna dikkat etmek lazım, kesme altın üzerinde ayarı, üretici ve üreten firmanın damgası bulunması gerekiyor. Müşterilere tavsiyemiz bu şekilde dikkat ederek almaları. Damgası ve ayarı yazıyorsa üstünde, yasal ve bir sıkıntı yoktur. Biz müşterilerimize çekili altındansa bu paketli olan has altınlar var sertifikalı olanlardan almalarını daha çok öneriyoruz" dedi.

11.jpg

“SOSYAL MEDYADA PATLADI”

Kesme altının meslek içerisinde hammadde olarak değerlendirildiğini açıklayan kuyumcu esnaflarından Mehmet Şükrü Gülşen, "Kesme altında esasında meslek içerisinde hammadde olarak değerlendirilen bir altın, nihai tüketici ve son tüketiciye satılan bir altın değildi bugüne kadar. Bazı yatırım danışmanı arkadaşlar Instagram ve YouTube aracılığıyla bunun çok cazip olduğunu insanlara anlattılar. Altını satmak isteyen kuyumcular da bu ürünü sıkça satmaya başladı. Esasında sertifikası vesairesi olmadığı için çok fazla alım, satım yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Aynı zamanda ayar konusunda oynamalar da olabiliyor. Bu yüzden biz çok fazla alım, satım yapmıyoruz nihai tüketiciden. Bu durum yasal, herhangi bir sıkıntı yok. Aslında çekme ve kesme altınlarının sertifikalı olanları da var. Resmi rafineler tarafından üretilmiş olanları var, onları almalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

33.jpg

Yıllardan beri kuyumculuk ile uğraşan Mukadder Ünal, "O işlere üçkağıt olabilir onların üzerine ayar marka yazmıyor ayar marka yazmadığı için onu alıp tekrardan silindire geçirebilirler o yüzden normal altın alıp satmak en doğrusudur. Kesme altınlar 1 kg’dan çekildiği için ezildiği için sertifika olan altını eritip silindirden geçirip inceltip bunu resmiyetini kaybediyorlar, sertifikası sona eriyor. Sertifikası bittiği için insanlar riske girmiş oluyor, orada üçkağıt devreye giriyor, yanına başka bir altın koyup vatandaşa satabilirler” diye aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler