Balaban kuşu Aydın'da hayata tutunduruldu

Balaban kuşu Aydın'da hayata tutunduruldu

Kuşadası'nda meydana gelen kuvvetli yağış nedeniyle düşen balaban kuşu, EKODOSD ekipleri tarafından yapılan incelemenin ardından doğaya salındı.

Kuşadası semalarından geçen ve nesli tehlike altında olan balaban kuşu, fırtına sırasında Kuşadası Ege Mahallesi Raşit Öztatar Sitesi'nin bahçesine düştü. Site sakinleri tarafından güvenli bir yerde koruma altına alınan kuş hakkında Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Aydın Şubesi yetkililerine haber verildi.

EKODOSD tarafından teslim alınan kuşun küçük balabanın erkek olduğu tespit edildi. Yapılan kontrollerde kuşun gayet sağlıklı olduğu ve herhangi bir yarası bulunmadığı görülerek bir süre gözlem altında tutuldu ve beslenmesi yapıldı. Balaban kuşu, yetkililerce yapılan bakımın ardından sulak alanda doğaya bırakıldı.

SÜRÜCÜ SULAK ALANLARIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Balaban kuşu gibi birçok canlının yaşamını sürdürebilmesi için sulak alanların korunması gerektiğine dikkat çeken EKODOSD Aydın Şubesi Başkanı Bahattin Sürücü, "Özgürlüğüne kavuşan küçük balaban önce bir sazın ve ılgının üzerinden sulak alanı ve çevresini gözlemledi, sonra da uçarak sazların arasında kayboldu. Küçük valabanlar, sulak alanlarda hem beslenmelerini sağlamakta hem de sazlıkların üzerinde tüneyerek boyunlarını ince uzun uzatıp saz gibi görünerek, kendilerini predatörlerden korumaya çalışmaktadır. Bir tehlike hissettiklerinde tünedikleri sazı sallayarak bir cambaz çevikliğiyle sazdan saza geçerek kendini kaybettirirler. Bu tür nadir kuşların nesillerini devam ettirmesi, yaşam alanları olan sulak alanların korunmasına bağlıdır.

Dünyanın en önemli genetik rezervuarları olarak bilinen sulak alanlar birçok türün beslenmesini ve barınmasını sağladıkları gibi, besin depolama, iklim değişikliği kontrolü, taşkın kontrolü, su arıtımı ve balıkçılık gibi pek çok yararları bulunmaktadır. Sulak alanlarımızı korumak, geleceğimizi korumaktır" dedi.

246213830-10158652558047075-8778298615790881458-n.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler