Başkan Avşar'dan 'Çırak Desteği' çağrısı

Başkan Avşar'dan 'Çırak Desteği' çağrısı

Milli Eğitim Bakanlığının eğitimde devlet destek ödemesi alanları ile ilgili aldığı yeni kararla, berber, kuaför ve güzellik salonları ödenekten mahrum bırakıldı.

Aydın Berber, Kuaför ve Güzellik Salonları Odası Başkanı Serhan Avşar bu kararın gözden geçirilmesini istedi


Usta-çırak geleneğini sürdürdüklerini ancak ekonomik olarak zorluk yaşadıklarını dile getiren Avşar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:


"29/09/2023 tarih ve E-19863661-10.99-85635102 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü yazısı ile; berber, kuaför ve güzellik Salonları alanlarında, faaliyet gösteren esnaflarımızın yanında, hem eğitim görüp hem çırak olarak çalışan, gençlerimize, devlet tarafından yapılan maaş verilmesi uygulaması son bulmuştur. Şahsım dahil olmak üzere, aktif olarak mesleğini icra etmeye devam eden, meslektaşlarım ve güzellik Salonları işletmelerimizde, ortaokulu tamamladıktan sonra, lise eğitimine devam etmek yerine, becerileri doğrultusunda meslek öğrenip, aynı zamanda meslek eğitim merkezlerinde, eğitim alan, çıraklarımız çalışmaktadır. Hemen belirtmeliyim ki, çıraklarımız, işyerlerinde usta öğreticileri gözetiminde pratik eğitimini alırlar. Amacımız usta-çırak ilişkisi yoluyla, atalarımızdan bize aktarılan bir kültürü ve mesleki bilgileri çıraklarımıza edindirmektir. Çırak bizim için, toplumun ihtiyaç duyduğu, kalifiye elemanın ilk adımıdır. İşyeri için değil toplum için çok gereklidir.
Pandemiden beri süre gelen, ekonomik zorluklara enflasyon baskısı altındaki yeni dönem de eklenince, içinden çıkılması zor bir durumla karşı karşıya kaldık. Eğer çıraklara devlet desteği kesilecek olursa, karşılaşılacak yeni durumda işyerlerimiz çırak çalıştırmaktan vazgeçmekle karşı karşıya kalacaktır. Gerçekten, maalesef tablo bu şekilde tezahür edecektir. Ekonomik ve mesleki kaygılar bir yana asıl bizi endişelendiren durum ise, İşin başka bir boyutu gençlerin gelecek kaygısı, umutlarını yitirmesi ve işyerleri yerine gençlerin sokakları mesken tutması olacaktır. Sektörde halihazırda eğitime devam eden 400 bini bulan çırak sayısı hiç de azımsanmayacak bir boyuttadır.
Gençlerin temiz zihinlerini bulandırmak, onları aldatmak, onları kendi pis menfaatlerine âlet etmek isteyen çevreler, gençlerimizi tuzaklarına düşürüp, kendine ortak aramak ve keselerini doldurmak isteyen kimseler, kötü alışkanlıklara özendirmek için her vesileyi kullanmaktadırlar. Hatta suça sürükleyip, teröre, çeteye kadar, işler vahim hal almaktadır. Testi kırılmadan önce uyarmak önemlidir, bizim gibi meslek odalarının bir görevi de budur. Bütün bunların önüne geçmek, bizim ve devletimizin temel görevidir. Devletimizden beklentimiz, işyerlerimizde istihdam edilen, gençlerimize verilen desteğin devam ettirilmesi, gençlerimizin meslek öğrenerek, yarınlara umutla bakmasına ve topluma yararlı bireyler olarak yetişmesine vesile olmasıdır. Gençler için iyi bir meslek umutlu, mutlu yarınlardır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler