'BEYAZ ALTIN' SEZONU BAŞLADI

'BEYAZ ALTIN' SEZONU BAŞLADI

Aydın tarımında büyük pay sahibi olan pamuk, havaların ısınmasıyla birlikte birçok ovada toprakla buluştu.

Ayçiçeği, buğday, susam, yonca gibi birçok ürünün yetiştirildiği Aydın'da havaların ısınmasıyla birlikte pamuk ekimine başlandı. 'Beyaz altın' olarakta bilinen pamuk, yağışlı havaların son bulmasının ardından birçok ovada toprakla buluştu.

Aydın'da 2020 yılı içerisinde yağışlarda görülen azlık 2021 yılının ilk 3 ayında da etkisini sürdürdü. Yağışların beklenilen seviyeye ulaşmaması nedeniyle kuraklık tehlikesinin kapıya dayandığı şehirde, Aydın Valiliği yeni kararlar almak zorunda kaldı. Geçtiğimiz günlerde duyurulan karar kapsamında, tarımsal sulama döneminde çiftçilere verilecek su oranlarda kısıtlamaya gidildi ve tasarruf yapılacağı açıklandı.

Aydın'da aile mesleği olan çiftçilikle uğraşan Ziraat Mühendisi Hüsnü Bitirim, kuraklık tehlikesinin kendilerini de etkilediğini belirtti. Sadece pamuk üreticisinin değil tüm üreticilerin bu durumdan etkilendiğini dile getiren Bitirim, "Tabii ki bu sezon tüm üreticiler için zor olacak. Ziraat mühendisi ve aynı zamanda üretici olarak biz de tedirginiz. Bu su sıkıntısı da sadece pamuk için de geçerli değil; Mısır, yonca üreticileri için daha da zor. Kış ve bahar yağmurları yetersiz olduğu için buğdaylar bile bu sezon sulandı." dedi.

Üreticilere 2 su verilmesi kararı üzerine kendilerinin de ürünlerinde değişikliğe gittiğini söyleyen Bitirim, "Tabii ki biz de bu sürece uyum sağlamak için kuraklığa dayanıklı pamuk çeşitlerini tercih ediyoruz. Çünkü 2 defa sulama ile pamuktan istenilen verimin alınması çok zor." diye konuştu.

DSİ'DEN ŞAŞIRTAN CEVAP

Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileriyle gelişmeleri değerlendirmek üzere geçtiğimiz ay bir araya geldiklerini söyleyen Bitirim, heyet olarak tasarruf kararının birçok ürünün ekimini zorlaştırdığını yetkililere aktardıklarında "Ne olacak bu sene de ayçiçeği ekin" cevabını aldıklarını belirtti. Üreticiler olarak kuraklığın önüne geçmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını da söyleyen Bitirim, "Aslında burada en büyük pay DSİ'ye düşüyor. Bu zamana kadar bilinçsizce yapılan sulamalar, sezon bitmesine rağmen boşa akıtılan sular ile birlikte yağışların da yetersiz olması bu sıkıntıları beraberinde getirdi. Geçtiğimiz ay DSİ yetkilileriyle bir  araya geldiğimiz de ise ‘"Ne olacak bu sene ayçiçeği ekin" denildi. Ama ayçiçeği toprak seçen bir bitki, her toprakta istenilen verimi yapmıyor. Dilerim önümüzdeki sezonlarda DSİ’nin üreticiyi bilinçlendirmesi ve yağışların olması sonucunda daha rahat zamanlar olur." ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2021-04-20-at-13-05-38.jpeg

whatsapp-image-2021-04-20-at-13-05-38-1.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler