Bir Anadolu kültürü: Bindallı
Bindallı kültürü toplumumuzda yüzyıllardan beri gelen önemli gelin kıyafetlerinden biri.
Hem bir kültür hem bir gelenek hem de uğur getirdiğine inanılan pek çok uzantısı var. Düğünden önceki gün kına gecesinde giyilen bindallı, daha sonrasında gelin görmede de giyiliyor.
Aydın gelenek ve göreneklerine bağlı bir şehir olması nedeniyle çoğunlukla bu kültüre sahip çıkıyor. Birisi bindallı giyiyorsa kına gecesi düzenleniyor ve kadınlar bir araya gelip gelinin üzüntüsüne de mutluluğuna da şahit oluyor. Onu yeni bir hayatın başlangıcında yanında oluyorlar. Bindallı sadece gelinin değil, organizasyon içerisinde yer alan nedimelerin de kullandığı bir kıyafet.
Cansever Çolak aslen Trabzonlu, Aydın’a okumaya gelip yerleşerek kaftanlık üzerine esnaflık yapıyor. Farklı bir bölgeden gelen Çolak, bindallı/kaftan kültürünün her yerde aynı olduğunu, insanların bunu düğünlerinde kullanmayı sevdiğini dile getiriyor.
BİNDALLI GİYMEK, GELİNLİK GİYMEK GİBİ HER GENÇ KIZIN HAYALİ
Bindallı giymek, gelinlik giymek gibi her genç kızın hayali fakat bu hayal fiyatlarla karşılaşıyor. Çolak, fiyatların yüksek olmasından dolayı genellikle satın almak yerine vatandaşların kiralamayı tercih ettiğini belirterek, “Yurt dışında düğün yapanlar, genellikle satın almayı tercih ediyor. Bu müşterilerimiz genellikle bizimle pazarlık bile yapmıyor.“ diye konuştu.
Bu yıl bindallı kiralama ücretleri 1.000 liradan başlıyor Geçen sene en ucuz bindallı kiralama bedeli 500 lira iken; bu yıl 1.000 lira civarında. Ek olarak 5.000 lira gibi bir fiyata yükselebiliyor.
Bordo ve kırmızı bindallıda en çok tercih edilen renkler arasında. Son dönemlerde yeşil, lacivert ve mor gibi renkler de damga vuruyor. Bu yıl siyah bindallı da üretimde yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.