Bir zamanlar çeyizlerin vazgeçilmezi artık ilgi görmüyor

Bir zamanlar çeyizlerin vazgeçilmezi artık ilgi görmüyor

Unutulmaya yüz tutan yorgancılar, dönemin gençlerinden umduklarını bulamadıklarını belirtti. Bu durumdan yakınan yorgancı Bircan Özay, Ajans Aydın Gazetesine konuştu.

Aydın Efeler ilçesine bağlı Köprülü Veysi Paşa Mahallesi’nde ikamet eden Yorgancı Bircan Özay, uzun yıllar boyunca evlenen çiftlerin çeyizleri arasında yün yorganın vazgeçilmez olduğunu ancak yeni neslin yün yorgana ilgi göstermediğini belirtti. Bu mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Bircan, Ajans Aydın Gazetesine konuştu. 

“BU MESLEĞE 30 YILIMI VERDİM”

Mesleğini severek yaptığını söyleyen Bircan Özay, “Ben doğma büyüme Aydınlıyım, 43 yaşındayım. Ortaokul mezunuyum. Bazı sebeplerden dolayı okula devam edemedim, okulu bırakmak zorunda kaldım. Aslında İlk başta aklımda bu mesleği yapmak yoktu hep bayan kuaförü olmak istiyordum nasip olmadı. Bu mesleği de yapmaya şöyle karar verdim, Bir yerde gördüm böyle yorganların yapıldığını falan sonra bir yorgancıda işe başladım. Çok ısındım işe, yapabilirim dedim kendime ve kısa sürede küçük bir yer açtım ve başladım. 30 yıl oldu hala da devam ediyor çok şükür. 30 yılımı verdim, çok emek verdim.” dedi.

“GENÇLER YENİ NESİL YORGANLARA DÖNDÜ”

Yün yorganlarının eskisi gibi ilgi görmediğini söyleyen Özay, “Gençler yeni nesil yorganlara döndü. El dikmesi, saten, pamuklu ve yün yorganlar eskisi gibi satılmıyor. Silikon, elyaf ve mikro fiber yorganlar daha çok tercih ediliyor. Tabi şöyle bir şey de var yün yorganlara alışmış bir insanın pamuk, elyaf gibi yorganlar kullanmakta zorlanıyor. Bu gibi vatandaşlarımız bize siparişte bulunuyor. Biz de en kısa sürede siparişlerini hazırlayıp teslim ediyoruz. Hayat çok hızlı akıyor. Bundan ötürü ki insanların da yaşam şekilleri değişti.” diye konuştu.

“NASIL MI YAPIYORUZ?”

“Biraz da yorganları nasıl yaptığımdan bahsetmek istiyorum. Pamuğu Aydın’da alıyorum. Hatta Merkezde kalan çoğu vatandaşımız pamuklarını getirip satıyorlar, bu şekil elyaf yorganları elde ediyoruz. Yünü ise özellikle hayvanı olanlar bize satıyor. Dışardan da alıyorum. Fiyat da boyutuna göre değişiyor. Beş yüzden başlıyor mesela. Yorganların iç malzemelerini de satıyoruz. Müşterimizin tercihine göre malzemelerini bulundurmaya çalışıyoruz." ifadelerine yer verdi.

“SAĞLIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORSAK TERCİHİMİZ ELYAF DEĞİL YÜN OLMALI”

“Sağlımızı düşünüyorsak, değer veriyorsak ve hastanelere gitmek istemiyorsak, elyaf değil yün veya pamuk yorgan kullanılmalıdır. Fabrikasyon yün yorganlara göre el işi yün yorganlar daha sağlıklı, en azından yün olmasa bile biz pamuk yorgan kullanılmasını tavsiye ediyorum ama kim dikkat eder, kim dikkat etmez bilmiyorum. Zaten mesleğimizin de son zamanları artık. Şimdi makineyle dikilen yün yorganlar da çıktı ama tabi elle dikilenler ile makine ile yapılan yorganlar arasında dağlar kadar fark var. Çünkü elle dikilen yorganların içindeki yün daha fazla, dolayısıyla daha sıcak tutuyor, haliyle de daha sağlıklı” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2021-10-29-at-00-28-03.jpeg

whatsapp-image-2021-10-29-at-00-28-04.jpeg

whatsapp-image-2021-10-29-at-00-28-04-1.jpeg

whatsapp-image-2021-10-29-at-00-28-05.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler