BİRCAN'DAN TOKAT GİBİ 'HUKUK ZAFERİ'

BİRCAN'DAN TOKAT GİBİ 'HUKUK ZAFERİ'

İsmini kullanarak dolandırıcılık yapanlara karşı pes etmeyerek hukuk mücadelesi veren Prof. Dr. Cavit Bircan, adaletin tesisini sağladı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ın adını kullanarak kampus içerisindeki bankayı arayan ve 5 bin 100 lira dolandıran Ş.A. isimli sanık yargılandığı davada 5 yıl hapis ve 12 bin lira para cezasına çarptırıldı. Adının kullanıldığı dolandırıcılıkla ilgili olarak savcılıkla iletişime geçen Prof. Dr. Bircan, adaletin yerini bulmasını sağladı.

 

ADÜ kampüsünde bulunan bankayı arayarak kendisini rektör Cavit Bircan olarak tanıtan dolandırıcı Ş.A., personelden 5 bin 100 lira para istedi. Dolandırıcı, söz konusu parayı yoğun bakımda bulunan bir hasta için istediğini telaşlı ses tonu takınarak söyledi. ADÜ eski Rektörü Bircan’ı tanıyan banka personeli ise paniğe kapılarak durumun ‘aciliyeti’ düşüncesiyle dolandırıcının tuzağına düştü. Banka personeli, arayanın rektör Bircan olduğuna kanaat getirerek söz konusu miktarı dolandırıcının verdiği banka hesabına havale etti.

 

ADÜ eski Rektörü Bircan da konunu peşini bırakmayarak adaletin tesisi için harekete geçti. Olaydan bir süre sonra yakalanan dolandırıcı mahkemeye çıkarıldı. Hakkında kamu davası açılan sanık Ş.A., ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçunu işlediği anlaşılmış olduğundan TCK’nın 158/1-L, 53 maddeleri uyarınca, 5 yıl hapis ve 12 bin lira para cezasına çarptırıldı.

 

“EVRAKLARI GÖRÜNCE ŞAŞIRDI”

 

Olayın geçen yıl yaşandığını belirten Bircan, “Dolandırıcı ben geçen sene ADÜ’de rektörken kampüsün içerisinde bulunan bankayı arıyor. Diyor ki; ‘Ben Cavit Bircan, yoğun bakımda bir hasta var çok acil 5 bin lira lazım gönderdin’, oradaki banka personeli de beni tanıdığı için telaş yapmış ve kendisiyle görüşen adama parayı göndermiş. Ben ise o esnada toplantıdaydım. Toplantım bitip makama geçtiğim zaman bana geldiler; ‘hocam 5 bin 100 lira kadar para çekmişsiniz evrakları imzalar mısınız?’ diye sordular. Sonra para çekmediğimi söyledim. Bankadaki arkadaşları aradılar ve incelemeler yapıldı ve onlar da gördü ki; durumun benle alakası yok. Olay savcılığa intikal etti.” ifadelerini kullandı.

 

“SANIĞIN DOSYASI KABARIK”

 

Ben olayın üzerine gitme kararı aldığımda ise çevremdekiler bana uğraşmam gerektiğini söylediler. ‘Süreç çok uzar’, ‘ne gerek var’ gibi… İnsanlar genelde bu tür olayların üzerine gitmekten kaçınır. Daha sonra ise dolandırıcılık yapan kişiyi yakalamışlar. Birinci Ağır Ceza Mahkemesinde duruşma vardı, gittim tanıklık ettim. Sanığa bir sonraki celsede 5 yıl hapis cezası ve 12 bin lira para cezası verildi. Dolandırıcının sadece benim olayımdan değil birçok dolandırıcılıktan sabıkası varmış.

 

“HAKKIMIZI ARAMALIYIZ”

 

Vatandaşların bu tür dolandırıcılık olaylarını hafife aldığına ve üzerine gitmekten imtina ettiğine değinen Bircan, insanların haklarını araması gerektiğini vurguladı. Bircan şöyle konuştu:

 

“Buradaki önemli olan nokta şu aslında; insanlar o kadar çok kaçıyor ki bu durumdan… Duruşumuz bu olmamalı. Bu veya başka konularda bizim kendimize gelme zamanımız geldi de geçiyor bile… Haksızlık karşısında susmamalıyız. Hakkımızı en güzel şekilde aramalıyız.”

 

‘Hak’ arayışı ve ‘hukuki’ konularda topluma yol gösterecek birilerinin olmayışına değinen Bircan, Müslümanların hukuki ve nevi konularda bir rol modeli olmayışından yakınarak, “Bizim Müslümanlar olarak rol modelimiz yok, herkese hitap edecek birisi yok, güzel insan sayımız gittikçe azalıyor. Ortaya çıkan iyi birini de linç ediyoruz.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler