Bu karar daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir

Bu karar daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir

Koronavirüs önlemleri kapsamında Aydın’ın Efeler ilçesi ve çevre ilçelerinde pazar alanlarında düzenlemeye gidildi. Bir çok pazar alanı kapatılırken bazılarında da önlemler genişletilmişti. Efeler ilçesi Efekent pazar alanıda bu pazarlardan biri.

Dünya çapında 50 milyondan fazla kişinin ölmesine sebep olan COVID-19 virüsü Türkiye’de de etkili oldu. Toplum hayatında yapılan bir çok düzenlemeden pazar alanları da etkilendi.  Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Efekent pazar alanı da koronavirüs önlemleri kapsamında haftada iki gün kurulurken bir güne indirildi.

Pandemi öncesi dönemde Çarşamba ve Cumartesi günleri kurulan Efekent pazar alanı, koronavirüs önlemleri kapsamında sadece Pazar günleri kurulmaya başlandı. Bir süredir devam eden uygulama alanda yoğunluğa sebep olurken Aydın İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve belediye görevlilerinin yaptığı denetimler arttırıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Efekent pazar alanında alınan önlemlerden esnaf nasıl etkilendi? Pazarın iki günden bir güne indirilmesiyle artan yoğunluk önlemler açısından ne kadar doğru? Ajans Aydın olarak Efekent pazar alanı esnaflarından Osman Duymaz’a sorularımızı yönelttik.

“BU KARAR DAHA TEHLİKELİ BİR ORTAM OLUŞTURDU”

Pandemi sonrası dönemde Efekent pazar alanında tezgah açmaya başlayan Aydınlı Osman Duymaz, pazar alanında alınan önlemleri değerlendirdi. Duymaz, “Biz köyde ne yetiştirirsek onu satıyoruz. Virüsten ziyade bu pazarın yoğunluğu etkiledi bizi. En büyük sıkıntımız yer bulmak oldu. Pazar iki günden bir güne düşünce en büyük sıkıntımız yer bulmak oldu. Satıcılar bir güne yığıldı, bunun hakkında bir düzenleme yapılmadı. Burası zaten yoğun bir pazardı, iyice yoğunlaştı. Belirli kişiler yer alabildi, bizde boş kalan yerleri doldurmaya başladık.

En azından Çarşamba pazarı geri gelmeli. Pandemi öncesinde burada ki müşterilerimin bazıları Çarşamba bazıları Cumartesi geliyordu, şimdi hepsi aynı gün geliyor. Bu da kalabalığa sebep oluyor, yeri geliyor adım atmak imkansız oluyor. Yani bu karar daha tehlikeli bir ortam oluşturdu.

“KENDİNİ KURNAZ SANAN BAZI ESNAFLAR EKİP GEÇİNCE MASKEYİ ÇENESİNE İNDİRİYOR”

Koronavirüs önlemleri alınıyor ama bu yoğunlukta ne kadar etkili olur bilmiyorum. Polis arkadaşlar zabıta arkadaşlar ellerinden geleni yapıyorlar, sürekli uyarıyorlar sağolsunlar ama kendini kurnaz sanan bazı esnaflar ekip geçince maskeyi çenesine indiriyor. Açıkta ürün satan insanlar yapıyor bunu.

Yani önlemlerin iki günden bir güne indirilmesi daha tehlikeli bir durum oluşturdu. Kemer pazar alanı da kapatıldı zaten, çevre mahallelerin hepsi buraya alışverişe geliyor. Bende pandemi öncesinde Kemer pazarındaydım zaten. Burada henüz bir yerim yok. Üretici olarak malımın çürümemesi için buraya geliyorum ben, üretici esnafa burada yer göstermeleri lazım. Yerlerin ayarlanacağını söylüyorlar ama bu meselede de paranın ön plana çıkacağını düşünüyorum. Parası olan yerini kapacak, biz yine bulduğumuz yere tezgah açacağız. Bizim tek isteğimiz pazarın tekrar iki güne çıkarılması. Bu hem önlemler kapsamında da daha mantıklı bir hareket olur. Önceleri Çarşamba günleri kurulan pazarda çoğu yer boş kalıyordu hatta. Şu anda pazarcıda müşteride araba park edecek yer dahi bulamıyor, bu böyle devam edecekse bir otopark yapılması şart.  Sebze almaya geliyor müşteri, 1 km yol yürüyor arabasından, yolda yürülüyor zaten. Özellikle sabah saatlerinde çok yoğun oluyor burası.  Ben bu yüzden tek gün pazar düzenine karşıyım.” dedi

whatsapp-image-2020-11-09-at-15-48-29.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler